Base

Az SPSS statisztikai termékcsalád a tervezéstől és adatgyűjtéstől kezdve, egészen a konkrét elemzésig és riportkészítésig segíti a hatékony üzleti működést, támogatja a döntéshozatalt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az SPSS Statistics a világ vezető asztali adatelemző szoftvercsaládja, melyet a világ több mint 100 országában használnak.

Az SPSS néhány kiemelkedő tulajdonsága:

  • Könnyen kezelhető rendkívül széles statisztikai repertoár a szignifikáns összefüggések meghatározására
  • Akár több millió adat is módosít?ható, szerkeszthető, elemezhető egyszerre
  • Minden programozási előképzettség nélkül is elvégezhető, és automatizálható elemzések és látványosan prezentálható eredmények
  • Több mint 50 féle grafikus megjelenítési mód
  • Hatékony megoldások a különböző adatminőségi problémák - például a kiugró, rossz minő-ségű vagy hiányzó adatok ? kezelésére

Egyszerű adatkezelés és megjelenítés

Modellépítés és riportkészítés előtt elengedhetetlen az adatok értelmezése. Az SPSS adatelemzési és összegzési eljárások széles skáláját nyújtja, és pontos képet fest az elemzésben használt változókról. Az adatok változatos grafikus megjelenítése az SPSS vitathatatlan előnye. A több, mint 50 féle diagramtípussal gyakorlatilag minden kérdésre választ kaphat.

Táblázatok egyszerű és gyors átalakítása

A táblázatkezelőkkel készített táblázatok, riportok sokszor további kérdéseket vetnek fel, és fáradtságos munkával kell átalakítani más nézetre. Az SPSS pivot táblái az adatokat többdimenziós táblázatban, lényegében egy OLAP kockában jelenítik meg, így lehetőség van az eredmények különböző nézetekben való ábrázolására, az ikonok egyszerű átrendezésével.

Szignifikáns összefüggések meghatározása

A szignifikanciát vizsgáló statisztikai elemzések ? úgy mint a kereszttábla elemzés, z, t vagy f próba, p-értékek és konfidencia intervallum ? az SPSS-szel néhány mozdulattal elvégezhetőek, így biztonsággal megállapítható az adott kapcsolat megléte, vagy esetleg ennek ellenkezője. A statisztikában járatlan felhasználó munkáját nagyban megkönnyítik az intuitív help funkciók, és a Statisztikus Edző (Statistical Coach), amely a konkrét módszer kiválasztásához ad segítséget.

Profi adatmenedzsment önálló adatbázis létrehozása nélkül

Az SPSS segítségével gyorsan és egyszerűen hosszú riportsorozatok futtathatók az adatbázis különböző részhalmazaira anélkül, hogy a részhalmazokból különálló adatbázisokat kellene létrehozni. Így egyszerűen megvizsgálhatók a csoportok külön-külön is, valamint néhány mozdulattal összehasonlíthatóak az egyes csoportok, anélkül, hogy kézzel át kellene alakítani az adathalmazt.

Adatok egyszerűen értelmezhető, szöveges megjelenítése

Az SPSS a kódok helyett a kódokat jelentő szöveges adatok megjelenítésére is alkalmas, miközben a háttérben a kódokkal dolgozik. Az eredmények egyszerűbben értelmezhetőek, ugyanis a grafi-konokon is a szöveges magyarázatok jeleníthetők meg. Ezzel ellentétben a táblázatkezelők vagy szöveges adatokat vagy számokat kezelnek, a kettő egy időben történő alkalmazására azonban nem alkalmasak.

Hiányzó adatok kiszűrése és helyettesítése, adattisztítás

A hiányzó adatok akár súlyosan is befolyásolhatják az elemzés eredményét, azonban sokszor az sem helyes megoldás, ha a hiányzó adatokat figyelmen kívül hagyjuk. Az SPSS Missing Values modulja segítségével több különböző szempontból is megvizsgálhatóak az adatok és statisztikai algoritmusok segítségével helyettesíthetők a hiányzó értékek.

Adatelérés, adatok importálása SPSS-be egy mozdulattal

Az SPSS a táblázatkezelők adatain kívül számos adatbázis adatainak elérésére képes mint az Oracle, az MS SQL vagy Microsoft Access. A lekérdezést egy intuitív, könnyen kezelhető varázsló segíti, amely később továbbszerkeszthető SQL parancsot generál.

Több millió adat elemezhető egy időben

Legyen akár több millió adatsora, vagy több ezer adatoszlopa, nem szükséges elemzését részletekben végeznie.

Hatékonyságnövelés mélyelemzéssel

A táblázatkezelők alapvető sor és oszlopműveletek, valamint egyszerű statisztikák elvégzésére ugyan alkalmasak, azonban mélyebb elemzésre nem. Ha például Excellel statisztikai elemzést akarunk végezni, akkor előzetesen meg kell határozni a bemenő és a kimenő tartományt, és ha figyelmetlenek vagyunk könnyen abba a hibába eshetünk, hogy véletlenül rámásolunk egy képletet olyan adatra, amit meg akartunk tartani. Az SPSS file már maga egy adatbázis, ami a táblázatkezelőkkel ellentétben elkülöníti az eredményeket az adatoktól.

Mindenre kiterjedő oktatási és help funkció

Az SPSS-ben a statisztikai definíciók megtalálhatók pop-up menüben, illetve szótárban is, valamint megtalálhatja az eredmények interpretálásához szükséges hüvelykujj szabályokat, illetve egy átfogó oktatóanyagot is.

Automatizálás, egyedi grafika, külső alkalmazásokba beágyazott eljárások: a profi felhasználóknak

Az SPSS több különböző szintű eszközt tartalmaz a profi adatkezeléshez. A műveletek sora az SPSS saját nyelvében, a Syntaxban eltárolható, módosítható, újrafuttatható, majd a Visual Basichez hasonlító Sax Basic nyelvben szkriptek írhatók. A Production Mode Facility-vel futtatható makrókkal pedig az SPSS-hez mélyebben nem értők számára is előkészíthetők olyan dialógusok, amelyek alkalmazása rendszeresen ismétlődő feladatok elvégzését teszi lehetővé, akár több gigabyte-os méretű adatállományokon is.

Az elemzési igények növekedésével a statisztikai eszköztár bővíthető

Az SPSS széles statisztikai elemző eszközrendszerrel rendelkezik, hogy minden felmerülő igényt kielégítsen. Az SPSS Base tartalmazza azokat a statisztikai, grafikai és adatmenedzsment megoldásokat, amire a legtöbb üzleti felhasználónak szüksége van. Az SPSS modulok speciális elemzési igényeket is kielégítenek a még professzionálisabb és megalapozottabb döntéshozatal érdekében.

Ha szeretne többet megtudni az SPSS Base-ről

Havi rendszerességgel megrendezésre kerülő ingyenes szemináriumainkon megismerkedhet az SPSS Statistics programcsomag használatával, valamint szakértőnk segít Önnek meghatározni, hogy mely modulokra lehet szüksége munkája során. A részvételhez csupán egy regisztrációra van szükség.