datastream

datastream meetup

A dataSTREAM meetupsorozat előadásain a korábbi konferenciák magas szakmai színvonalát egy közvetlenebb, interaktívabb hangvétellel ötvözzük. Aktuális témákat dolgozunk fel meghívott vendégeinkkel, és az előadások után teret adunk a formális kapcsolatépítésnek is. A korábbi konferenciák résztvevőire és új érdeklődőkre egyaránt számítunk! Meet your data!


Ha nagy leszek, adatbányász leszek! De hol?! – Data science az ipari szektorban

Március 2-án, csütörtökön délután ismét dataSTREAM meetup, ezúttal az iparban rejlő adatelemzői lehetőségekről.

Az iparban keletkező hatalmas adatmennyiség feldolgozásához nem csak számítási kapacitásra, hanem speciális elemzési és informatikai tudásra is szükség van. Kiváló terület ez egy data scientist számára! Az adatok elemzésének a gyártási folyamatok javításában, fejlesztésében, a termelés, értékesítés vagy a meghibásodások előrejelzésében és a döntéshozatalban is fontos szerep juthat.

Ha adatkedvelőként érdekel, hogyan tudsz elhelyezkedni egy jelentős cég elemzői gárdájánál, milyen kompetenciákra, képzettségre vagy ismeretekre van szükséged, illetve milyen kihívásokra és feladatokra számíthatsz munkád során, akkor gyere el, és hallgasd meg előadóinkat.

Az AD&TE Kutatócsoport (az ELMŰ és a Clementine Consulting támogatásával) a villanyszerelők által kitöltött hibaelhárítási űrlap szabadszöveges mezőit elemezte random forest machine learning algoritmus alkalmazásával, és a meetupon bemutatják az elért eredményeiket.

Dr. Abonyi János, a Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki Intézetének igazgatója pedig olyan témákat fog érinteni előadásában, mint az ipar 4.0, az összeszerelő gyártási folyamatok folyamatbányászat alapú fejlesztése vagy az energiamonitoring és szoftver szenzor.

Időpont: március 2. 15 óra
Helyszín: LOFFICE 1061 Budapest, Paulay Ede u. 55.

RSVP

Ha nagy leszek, adatbányász leszek! De hol?! – Data science a telco szektorban

Január 24-én, kedden délután 15 órakor folytatódik a Clementine Consulting meetup sorozata, melyben ezúttal a telekommunikációs szektorban rejlő adatbányászati lehetőségeket szeretnénk bemutatni az érdeklődőknek.

A korábbi alkalmakon beszéltünk arról, hogy merre tart a data science jövője, hogyan válhat valakiből adatelemző, hol és mit kell tanulnia, és most kifejezetten telco specifikus példákat szeretnénk hozni.

Ha adatkedvelőként érdekel, hogyan tudsz elhelyezkedni egy jelentős cég elemzői gárdájánál, milyen kompetenciákra, képzettségre vagy ismeretekre van szükséged, illetve milyen kihívásokra és feladatokra számíthatsz munkád során, akkor gyere el, és hallgasd meg előadóinkat.

Ezúttal bemutatja a cégét és az ott zajló adatelemzői folyamatokat a hazai telekommunikációs szakma néhány jeles képviselője, illetve ezt követően lehetőség nyílik informális kapcsolatteremtésre az érdeklődők számára.

Terveink szerint a tavaszi félév során két további üzleti szektor adatbányász/adatelemző munkáját ismertetjük meg a résztvevőkkel.

Időpont: január 24. 15 óra
Helyszín: LOFFICE 1061 Budapest, Paulay Ede u. 55.


Hogyan legyek data scientist? - képzési lehetőségek az adatbányászat területén

Folytatódik a 2016 tavaszán elkezdett meetup sorozat, melynek következő alkalmát a korábban felmerült igénynek megfelelően az adatbányász, üzleti elemző, data scientist képzések bemutatásának szenteljük.

  • Hogyan legyek data scientist?
  • Milyen kompetenciák tesznek jó üzleti elemzővé?
  • Milyen kurzusok elérhetőek az egyetemeken a témában?
  • Hol találok online képzési lehetőségeket?
  • Milyen területen helyezkedhetek el adatbányászként?

Meghívtuk egyrészt a hazai oktatási szféra néhány jeles képviselőjét, hogy ismertessék a témához kapcsolódó kurzusaikat, és biztosítsanak betekintést az érdeklődők részére az ott megszerezhető tudásanyagba és a képzésben rejlő lehetőségekbe. Másrészt beszámol kutatói munkájáról néhány klasszikus és tágabb értelemben vett adatelemző változatos területekről.

A meetupon előad:

Csabai István - ELTE, Fizikai Intézet, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék

Gozlán Illés - OTP Bank

Kovács Domicián - Clementine Consulting

Kő Andrea - Corvinus, Gazdálkodástudományi Kar (Üzleti adatelemző szakirányú továbbképzés)

Laki Sándor - ELTE, Informatikai Kar, Információs Rendszerek Tanszék (Big Data Architektúrák, Big Data Elemző Módszerek, Big Data hallgatói labor)

Lukács András - ELTE TTK Matematikai Intézet, Számítógéptudományi Tanszék (Adatbányászat órák, Adatvizualizácós műhely, hallgatói projektek)

Várunk szeretettel minden érdeklődőt üzleti- és tudományterülettől függetlenül.

Időpont: szeptember 22. 15.30
Helyszín: LOFFICE 1061 Budapest, Paulay Ede u. 55.


Analitika tegnap, ma és holnap

Statisztika, adatbányászat, prediktív analitika, big data, open source, cloud, szövegbányászat, data science, machine learning, internet of things és folytathatnánk a sort. Honnan indultunk és hova tart ma az adatelemzés? A szakma régóta ismert veteránjait és fiatal képviselőit hívtunk meg, hogy mondják el véleményüket, osszák meg tapasztalataikat és víziójukat.

Előadóink:

Sidló Csaba, SZTAKI
2000 óta foglalkozik adattárházakkal és üzleti intelligenciával, 2004 óta a SZTAKI kutatócsoportjában, extrém adatmennyiségen értelmezett kutatási és ipari feladatokon egyaránt. Főbb szakterületei az osztott adattárházak, azonosságfeloldás, log-, web- és GPS trajektória-analitika. Jelenleg önálló csapattal big data üzleti intelligencia rendszereken dolgozik. 2012-ben védte szorosan kapcsolódó témájú PhD dolgozatát az ELTE-n.

Kovács Gyula, Fókusz Takarék
Több, mint 15 éve foglalkozik adatelemzéssel, adatbányászattal, valamint úttörő szerepet tölt be a gráf elmélet alapú hálózatelemzésben hazánkban, számos hazai hálózati modellezési projektben vett rész. Korábban a TÁRKI-DataResearch és a Dataexplorer ügyvezetője is volt, matematikusként végzett a Szegedi Tudományegyetemen.

Arató Bence, BI Consulting
A BI Consulting ügyvezetője, a BI.hu Portál és a BI Évkönyv főszerkesztője, több mint 15 éves, tanácsadóként és elemzőként szerzett tapasztalattal rendelkezik az üzleti intelligencia területén. Tanácsadóként BI stratégiai, architektúratervezési, eszközválasztási és minőségbiztosítói feladatokkal foglalkozik.

Fajszi Bulcsú, Hiflylabs
Részecskefizikusként végzett az ELTE-n, de aztán a 2000-es évek elején az elsők között épített fel adatbányász csapatot Magyarországon. Bankokban, biztosítókban, telekommunikációs és más cégekben volt úttörője az adattárházak fejlett analitikával történő elemzésének. Számos publikációja mellett társszerzője az Üzleti haszon az adatok mélyén és az Üzleti tudás az adatok mélyén című könyveknek. Jelenleg az üzleti intelligencia megoldásokkal foglalkozó Hiflylabs Kft. egyik tulajdonosa és vezetője.

Windhager-Pokol Eszter, Balabit
Data scientist a Balabitnél, machine learning alapú felhasználói viselkedés elemző eszközt fejleszt. Korábban 8 évig dolgozott adatbányász elemzőként és tanácsadóként, számos sikeres hazai és külföldi adatvezérelt döntéshozatali projektet vezetett, pénzintézetek, telekommunikációs és más szektorbeli nagyvállalatok számára. A tanácsadáson túl kezdő és haladó szintű adatbányászati oktatásokat tartott üzleti felhasználók számára. Collaborative filtering területén 4 éves kutatási tapasztalattal rendelkezik. Az ELTE-n végzett, alkalmazott matematikusként.

Körmendi György, Clementine Consulting
Az ELTE-n szerzett fizikus diplomát, 1998 óta foglalkozik adatbányászattal és tanácsadással, 2005 óta az Clementine Consulting (2009-ig SPSS Hungary) alapítója, majd ügyvezetője. Számos magyar pénzügyi és telekommunikációs nagyvállalatnál, illetve kormányzati intézményeknél támogatta az ott zajló adatelemzési, adatbányászati tevékenységet. Figyelme fókuszában az adatra alapuló valódi üzleti értékteremtés áll.

Időpont: június 9.
Helyszín: LOFFICE 1061 Budapest, Paulay Ede u. 55.


Egészségünkre! – adatelemzés az egészségünk szolgálatában

A munkahelyi egészségfejlesztés, egészségmenedzsment egy jól megtérülő üzlet, mely kölcsönös előnyökkel jár a munkavállaló és a vállalat számára egyaránt. És ezt ma már konkrét adatokkal, számokkal tudjuk alátámasztani!

A dataSTREAM meet-up sorozat első állomásán olyan technológiákat és elemzési módszereket mutatunk be, melyek hatékonyan képesek támogatni egy vállalat „egészség-stratégiáját” az egészségügyi adatok automatizált feldolgozásától, illetve az azokból kimutatható trendek feltárásától, a testszenzoros méréseken alapuló fizikai és mentális állapotfelmérésen át, egészen az egyéni jólétet támogató és szervezeti teljesítményt növelő javaslatokig.

Előadóink:

Dr. Ágoston Viktor orvos-hegymászó, aki nemrégiben tért vissza a világ tetejéről, a Himalájából. Az expedíció során folyamatos testszenzoros mérésekkel tette lehetővé az extrém terhelés alatti döntéshozatal körülményeinek és a stresszt követő regeneráció folyamatának vizsgálatát. Előadásában az expedícióról, a stressz-kezelésről és döntéshozatali eljárásokról beszél majd.

Vada Gergely, Fusion Vital program alapítója a már számos lefolytatott testszenzoros mérésük tanulságait osztja meg, illetve beszél majd a napi stresszről, regenerációs sajátosságokról, megküzdési technikák működőképességéről, egyéni és szervezeti szintű példákon keresztül.

Kovács-Ördög Zita, a clemVITAL program tanácsadója, több munkahelyi egészségfejlesztési projektben vett részt az elmúlt években, melyek egyedisége abban rejlik, hogy a statisztika és adatbányászat eszközeire támaszkodva teszik hatékonyabbá a szervezeti működését. Előadásában bemutatja ezen projekteket, illetve az elért eredményeket.

Hámornik Balázs, BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének Adjunktusa, pszichológus, előadásában bemutatja, hogy nyerhetünk ki releváns adatokat, egészségügyi trendeket egy akár 15 évre visszatekintő munkaegészségügyi adatbázisból, automatizáltan. Az AUDI Hungária Motors-nál 2015-ben lezárult projekt tapasztatain keresztül fog beszélni arról, hogy az egészségügyi területen még kevésszer alkalmazott szövegbányászati módszereket hogyan állíthatjuk hatékonyan hadrendbe az egészségmenedzsment fejlesztése érdekében.

Időpont: március 29.
Helyszín: LOFFICE 1061 Budapest, Paulay Ede u. 55.