Hol legyek data scientist? Hát a Telcoban! – Meetup összefoglaló

Január 24-én, kedden egy jó hangulatú és nagy érdeklődésre számot tartó rendezvénnyel indítottuk a 2017-es évet és egyben a tavaszi meetup sorozatunkat, amely a Ha nagy leszek data scientist leszek! De hol? címet kapta. A meetup sorozat célja, hogy bemutassuk azon szektorokat, amelyek egy adatbányász számára a legizgalmasabbak, leginspirálóbbak lehetnek.

A rendezvénysorozatban elsőként a telekommunikációs szektor képviseltette magát, többek között abból az okból kifolyólag, amelyre bevezetőjében Körmendi György is hivatkozott: szinte mind a telco-ból indultunk, vagy legalábbis igen releváns tapasztalatokat szerezhettünk ezen a területen.

A délután két előadója, izgalmas módon, két nagy, konkurens telco vállalattól érkezett. Először Dunai Albert a Magyar Telekom Business Intelligence és Analytics Senior menedzsere mutatta be számunkra, hogy milyen kompetenciákra, képzettségre vagy ismeretekre van szüksége annak, aki egy jelentős telekommunikációs cég elemzői gárdájában kíván elhelyezkedni. Szót ejtett arról, hogy milyen kihívásokkal és feladatokkal néznek szembe mindennapi munkájuk során a Magyar Telekom adatbányász munkatársai, továbbá megtudhattuk azt is, hogy miben látják az adatbányászat jelentőségét a vállalatuk életében. Meetup-unk második előadója Halász Gábor a UPC Magyarország Business Intelligence igazgatója volt, aki betekintést engedett számunkra a UPC-nél zajló adatszemléleti átalakítás gyakorlati megvalósításába, emellett megismerhettük, hogy mit takar az ügyfélfókuszú és termékfókuszú elemzési szemlélet, és mit jelent a köztük történő átmenet a vállat adatszakértői számára.

Mindkét előadás kiemelkedően informatív és izgalmas volt, különösen azért, mert lehetőségünk volt megismerni konkurens telekommunikációs cégek business intelligence gyakorlatait, találhattunk hasonlóságokat és különbözőségeket az eltérő, de egyaránt jól működő és sikeres logikák mögött. Mindkét előadó számos gondolatot ébresztett a résztvevőkben, amely gondolatokat az előadások utáni közvetlen, kötetlen beszélgetés formájában meg is oszthattak egymással.

A meetup sorozatunk hamarosan folytatódik az ipari, mezőgazdasági és pénzügyi szektorok képviselőivel. További információ: clementine.hu/datastream

Máté Anna, Clementine Consulting