Szoftveres megoldásaink gazdag választéka
Ismerje meg termékeinket, melyek számos területen nyújthatnak önnek segítséget
Clementine Oktatási Központ
Vegyen részt széleskörű, gyakorlatorientált képzéseinken
Válasszon minket
Rendszerkövetési bónuszprogramunkban elismerjük hűségét

dataSTREAM meetup 2018/1 - összefoglaló

Beszédtechnológia, beszédanalitika

2018-ban a Clementine meetup sorozatának középpontjában a nem strukturált adatok állnak: hang, szöveg, kép, videó, azaz minden, amit hagyományos adatbányászati eszközökkel nem tudunk feldolgozni. Ennek első alkalmával a beszédtechnológia, beszédanalitika területéről négy előadásban hallhattunk gyakorlati megoldásokat, érdekes technológiai újdonságokat.

Első előadóként a SpeechTex képviseletében Fegyó Tibor interaktív előadásban mutatta be a beszédfelismerő rendszerek hatékonyságát, fejlődését a nemzetközi megoldásoktól a hazai konkrét példákon keresztül. Megfigyelhettük a televíziós műsorok, vagy éppen a szaknyelvi szövegek leiratozási lehetőségeit, nehézségeit és specifikumait, majd jelen lehettünk egy konkrét jogi szöveg leiratozási bemutatóján.

Kovács-Ördög Zita, a Clementine szakértője az ügyfélszolgálatok IVR rendszereinek fejlesztéséről, szöveganalitikai megoldásairól tartott gyakorlati bemutatót. Emília, a Clementine virtuális banki asszisztense szóban is válaszolt egyszerű banki kérdésekre és bemutatta a jövő megoldását: az „intelligens” robotok, akik prediktív modellel válaszolnak, maguktól is tanulnak – kérdésekből és válaszokból egyaránt -, NLP-t használnak, és emlékeznek a korábbi beszélgetésekre. Emília képes kiszűrni a csalás gyanús eseteket, ellenőrzi a tranzakciós protokoll lépéseit, és segít betartani az egyéb minőségbiztosítási szempontokat is.

Dr. Németh Géza, a BME docense a gépi szövegolvasás, a beszédszintetizátorok alakulását mutatta be az elmúlt 30-40 évben. A fejlődés útját a szabály-alapú modellektől a WaveNet-alapú magyar TTS-ig meg is hallgathattuk: az egyes szakaszok hangminőségét, hangsebességét is prezentálta. A történelmi áttekintés mellett a szövegolvasás területi specifikumairól is szó esett, így megismerhettük az eltérő követelményeket pl. a gyengén látók vagy éppen a vasúti pályaudvar információ között. Az egyértelműen látszik, hogy a technológiai fejlődés számtalan lehetőséget tartogat még magában a beszédszintetizálás területén, melyek biztosan segíteni fognak minket az élet minden területén.

Sztahó Dávid, a BME oktatója a Prozódiai Oktatóprogram bemutatásával egy olyan audió-vizuális CAPT szoftvert prezentált, amely a hallássérültek, kochleáris implantáltak vagy valamilyen beszéd rendellenességben szenvedő gyermekek beszédtanulásában, valamint nyelvtanulásban nyújthat segítséget a prozódia helyes elsajátításához vizuális és hallási visszacsatolással. Az előadás során a közönség megismerhette a szoftver funkcionalitását, annak elvégzett hatástanulmányát nagyothalló gyermekeknél, valamint a web-es implementációjának prototípusát.

A meetup sorozatunk hamarosan folytatódik, a következő dátumért és további információért érdemes honlapunkat figyelni.