Szoftveres megoldásaink gazdag választéka
Ismerje meg termékeinket, melyek számos területen nyújthatnak önnek segítséget
Clementine Oktatási Központ
Vegyen részt széleskörű, gyakorlatorientált képzéseinken
Válasszon minket
Rendszerkövetési bónuszprogramunkban elismerjük hűségét

Videóanalitika és az adatbányászat

A márciusi Clementine dataStream meetup középpontjában a videóanalitika, az így rögzített nem strukturált adatok feldolgozási lehetősége állt.

Az előadók számtalan konkrét megoldással, gyakorlati példával mutatták be a jelenlegi technológia lehetőségeit.

  1. Németh Zoltán, a Ustream senior engineering managere a videó analitika jelen fejlettségi szintjét sporteseményeken készült felvételekkel mutatta be: Wimbledoni tenisz mérkőzések, a US Open vagy éppen egy golf mérkőzés elemzésén keresztül. A gyakorlati példákon keresztül fény derült a broadcasting cégek iránti elvárásokra, valamint a jövő fejlődési lehetőségeire is.

  2. Boa László, az IBM képviseletében az utcai kamerák által rögzített tartalmakat elemezte, méghozzá kiemelten a brazíliai Rio de Janeiróban megrendezett 2016. évi nyári olimpiai játékok segítségével. Az ott működő kamerarendszert és a képekből levont következtetéseket ugyanis az IBM szakértői működtették, és a videó analitika segítségével vontak le következtetéseket: hány fő tartózkodik egy-egy helyszínen, milyen csoportosulások várhatóak, vagy éppen hogyan lehet valakit azonosítani anélkül, hogy látszódna az arca.

    Szó esett még a közlekedésben rögzített felvételek feldolgozási lehetőségeiről, az ezekből levont következtetések feldolgozásáról. Az ilyen és ehhez hasonló közbiztonsági megoldások ma már egyre elterjedtebbek, aktívan segítik a bűnmegelőzést.

  3. Fülöp Péter Gergely, az NRC marketingkutató cég UX kutatója a szemmozgás-követéssel foglalkozó kutatásuk eredményeit mutatta be. A hirdetéseken vagy éppen a honlapokon elhelyezett információk hatását szemkamerával mérték, így derült ki, hogy hova néznek a fogyasztók, hol találhatóak az ún. vakfoltok stb. Példát láthattunk arra is, hogy hogyan változik az eltelt másodpercek alatt az információ befogadása, valamint mit nézünk meg egy-egy videós tartalomban. Utóbbit maguk az NRC munkatársai prezentálták egy szemmozgást mutató videóban: Magyarország image filmjét nézték végig, majd elemezték Spotlight Plus szoftveres megoldásuk segítségével.