R integráció

Mi az R?Capture1111

Az R egy open source programozási nyelv és szoftveres környezet statisztikai számítások és grafikák készítéséhez. Az R nyelv főként statisztikusok és adatbányászok között népszerű, akik a statisztikai programjaik fejlesztésére használják azt, de ezen felül is széles körben használt eszköz haladó adatelemzéshez. Olyan átfogó statisztikai és grafikai technikákra képes, mint a lineáris és nem lineáris modellezés, klasszikus statisztikai próbák, idősoros elemzések, klasszifikáció és klaszterezés.

Az R 4800-nál is több elérhető csomagja ökonometria, adatbányászat, térelemzés, bioinformatika és számos egyéb területen specializált. Elismert statisztikusok illetve informatikai szakemberek felülvizsgálata alatt működik, ám open source mivolta miatt az egyes verziók és csomagok folyamatai nem szigorúan szabályozottak.

SPSS és R

Az R felhasználók az SPSS szoftverekkel kiváló adatkezeléshez, vizuális interaktív felülethez, prezentáció minőségű outputhoz és fejlettebb skálázhatósághoz jutnak hozzá, az SPSS felhasználók pedig egy gazdag, folyamatosan bővülő eszköztárat kapnak az adataik mélyebb megértéséhez.

Az SPSS és az R együttes használatával a legjobbat hozhatjuk ki mindkettőből. Az SPSS szoftver képes az R syntax-ok futtatására a saját felületén. Az R kódok tovább erősítik a szoftver már meglévő adatmanipulációs, statisztikai analízis és prediktív előrejelző képességeit. Az SPSS Custom Dialog Builder segítségével a létrehozott R kódok megoszthatók más felhasználókkal, akik maguk nem programozzák az elemzéseiket, de profitálhatnak az új lehetőségből. Így a fejlesztők a kódok írására, míg a felhasználók az elemzésre fókuszálhatnak, miközben a kibővített R funkcionalitást élvezik az R megtanulása nélkül.

Az R integrálásának előnyei

Az SPSS szoftverek nagyszerű platformot biztosítanak arra, hogy az R felhasználók nagy adathalmazokat elemezhessenek, vizualizációkat és egyéb outputokat hozhassanak létre. Az integráció további előnye az SPSS egyszerű használata és az integrált R csomagok megosztása a programozásban járatlan kollégákkal.

Kezelőfelület

Az SPSS Modeler és Statistics szoftverek egyszerű grafikus felületet biztosítanak az adatelőkészítés, a statisztikai elemzés és a prediktív modellező algoritmusok használatához. Az R kódok ugyanezen a kezelőfelületen futnak a már meglévő funkciókkal együtt. Azok a felhasználók, akik a kódolásban nem vesznek részt, szintén élvezhetik annak előnyeit az elemzés során.

Adatelérés

Az SPSS Statistics és Modeler lehetővé teszi az R számára különféle adatok elérését, hiszen így használhatóvá válnak SQL, Oracle, SAP, IBM Netezza®, DB2 ® adatbázisok is. A Statistics és a Modeler képes szöveges inputok, táblázatok, SAS file-ok beolvasására, emellett a Modeler olvassa az IBM Cognos Business Intelligence és a Cognos TM11 adatait is.

Output

Az SPSS Statistics és Modeler szoftverek számos azonnal prezentálható grafikont és ábrát képesek létrehozni. A Statistics-ben lehetőség nyílik az R funkciók syntax-ba ágyazására, így diagramok, pivot táblák és változatos formátumú output lehetőségek elkészítése válik elérhetővé. Emellett olyan népszerű formátumokban is publikálhatók az eredmények, mint PDF, Word, PowerPoint, Excel, stb. Sőt, az R integrálható a Modeler entity analytics, social media analytics és text analytics folyamataiba is.

Együttműködés

Az R nyelv főként magányos programozásra alkalmas, viszont az elemzés összefogást igényel a munkatársak részéről. Amikor az R-et az SPSS szoftverekkel együtt használjuk, egy komplett keretrendszert kapunk az adatelemzés centralizálásához, biztosításához és automatizálásához, így a modellek és a statisztikai elemzések biztonságosan megoszthatók és mindenki számára teljesen hozzáférhetők.

Biztonság

Az R esetében a formális forgalomba hozatal hiánya miatt nem beszélhetünk minőségbiztosításról, tehát csupán saját felelősségre használható, és nem garantált a funkciók hibátlan működése. Ezzel szemben azonban a Modeler és a Statistics az IBM szoftvereként szigorú minőségbiztosítási folyamaton megy keresztül, amely szavatolja a vállalati adatok biztonságát.

Összegzés

Mind az SPSS, mind az R rendelkezik olyan előnyös tulajdonságokkal, amelyek az évek során kivívták az elemzői közösség elismerését, de ezek az előnyök együtt értékesek igazán. Az R felhasználók részére így fejlettebb adatkezelés áll rendelkezésre, ami akár nagy adathalmaz kiaknázását is lehetővé teszi. Az R programok megosztását és széles körű használatát az SPSS szoftver alkalmazási és átviteli felületként biztosítja. Az SPSS felhasználók pedig statisztikai funkciók nagy választékához jutnak hozzá, ami R programozási tudás nélkül is könnyen alkalmazható az elemzések során.

Szeretne többet tudni? Kérdése van? Keressen minket azonnali kapcsolatfelvételt biztosító űrlapunkon, és mi 1 munkanapon belül válaszolunk! Kattintson ide és kérdezzen!