Hírek

Kutatók Éjszakája 2019

Rendezvény
2019.10.02. 10:29

A Kutatók Éjszakája 2005 óta minden szeptember végén kerül megrendezésre. Az országos programsorozat által az érdeklődők előadásokon és beszélgetéseken keresztül láthatnak bele a kutatási projektekbe, az aktuális innovációkba, technológiákba. Idén az ELTE Matematikai Intézetének meghívásából a Kutatók Délutánján, azaz a Kutatók Éjszakájának előprogramján mutattuk be a Clementine újdonságait a leendő matematikusoknak.

Az előadáson az érdeklődők megismerhették, hogy mivel foglalkozunk a mindennapi munka során, valamint, hogy matematikusként milyen feladatokkal foglalkozhatnának, milyen eszközöket használhatnának.

Az előadás fő témája a data scientist munkakör volt. A szakemberek kompetenciája a szakterület-specifikus tudás, a matematikai (statisztika, valószínűségszámítás) ismeretek, valamint a programozói képesség metszetében áll: nem véletlenül, az adattudósnak szerteágazó és komplex tudással kell rendelkeznie. Kitértünk a Gartner által a 2018-as évben definiált, de a területen már régóta jelenlévő citizen data scientist munkakörre: ezek azok a szakemberek, akik eredetileg más területen dolgoztak, de a munkájukból kifolyólag mégis szükséges különböző modelleket építeniük, az adatokkal foglalkozniuk, ám az algoritmusok megértése, valamint a mély statisztikai elemzés nem elsődleges feladatuk.
Az előadás résztvevői megismerhették az adattudósok feladatait, kompetenciáit. Bemutatásra került a Watson Studio, amely azon felül, hogy egy tipikus adatelemzős/gépi tanulásos/deep learninges projekt minden erőforrását és feladatát egy egységes, könnyen kezelhető felületbe integrálja, a data scientistek számára rengeteg kényelmesen használható modellépítési, illetve adattisztítási megoldást kínál. Ezek használatát különböző adatelemzési feladatokon keresztül mutattuk be. A Watson Studio használatával egy citizen data scientist is képes gyors adattisztításra, hatékony prototipizálásra, valamint a modelleit könnyedén production környezetbe helyezheti.

Tovább olvasom »

Tovább olvasom »

Tovább olvasom »

Tovább olvasom »