Hírek

Szöveganalitikával slágert? Lehetséges!

Kutatás
2017.08.16. 11:19

Vajon mitől függ, hogy egy zeneszám a slágerlisták élére kerül, vagy sem? Van élet a Despacito-n túl? Milyen szavakat, kifejezéseket használnak a magyar könnyűzenei élet szereplői a legmenőbb nyári slágerek megalkotásához? A Clementine szöveganalitikai elemzésen alapuló kutatásából többek között kiderül, hogy ’mire várunk? vagy hogy ’melyik a legtöbbet megénekelt testrészünk?.

Az Axis of Awesome – ’Four Chord Song’ című produkciója óta köztudott, hogy nem feltétlen az egyedi, fülbemászó dallamok jelentik egy-egy zenei alkotás számára a siker kulcsát. A jól megválasztott szavak, kifejezések ugyanolyan fontosak a csúcsra jutáshoz. Ezt bizonyítandó, a szöveganalitikai megoldásokkal és adatbányászattal foglalkozó Clementine feldolgozta a 30. hét rádiós játszási listáinak Top 40 magyar nyelvű dalát, és a szövegek elemzésével vizsgálta a leginkább használt népszerű szavak, kifejezések előfordulását, rendszerességét. (Az elemzés alapjául szolgáló rádiós lista itt érhető el: http://zene.slagerlistak.hu/magyar-radios-top-40-slagerlista/2017/30.)

A módszertani szempontból első ránézésre sem egyszerű feladat (a dalszövegekből létrehozott adatbázis az SPSS Modeler szoftverben került tisztításra, -rendszerezésre, majd a Text Mining megoldás segítségével egy területspecifikus szótár kapcsolódott az adatokhoz) során kiderült, hogy a helyzet még bonyolultabb. A magyar nyelvű dalszövegek izgalmas részét képezik ugyanis azon kifejezések, melyek egy-egy kontextusban eltérő jelentéssel bírnak: mindenki ég a vágytól és sokan ezt éppen a kék ég alatt teszik; gyakran fúj a szél, miközben a szakadék szélén ácsorognak; de nyáron a hajunkat is feltűzzük, ha a lobog a tábortűz, meg ne égjen. Ezért olyan szótárt kellett létrehozni, amely tartalmaz a dalszövegekre jellemző szókészletet mellett olyan szabályokat is, amelyek kiküszöbölhetővé teszik a sok azonos alakú kifejezést, illetve felismerik a legjellemzőbb szószerkezeteket is. 

Summerhits infografika
Az elemzés végeredményeként készült ábráról kiderül, mit hallgatunk szívesen a nyáron, mik azok a kifejezések és trópusok, amelyek vissza-visszatérnek. Így már gyerekjáték lesz megírni a jövő nyár legnagyobb slágerét ;)
Tovább olvasom »

Tovább olvasom »

Tovább olvasom »

Tovább olvasom »