Skip to main content

Rendezvény

dataSTREAM 2024 előadások


Horváth Katalin, CMS Budapest Ügyvédi Iroda

Horváth Katalin a CMS Budapest Ügyvédi Iroda partnere, ahol elismert technológiai jogászként BankTech/FinTech jogra, outsourcingra, adatvédelemre, kiberbiztonságra, szoftver-, informatikai valamint szerzői és szellemi tulajdonjogokra szakosodott. Szakterülete kiterjed a mesterséges intelligencia és más feltörekvő technológiák jogi szabályozására is.

Előadás röviden:

A mesterséges intelligencia szabályozásáról szóló új EU rendelet gyökerestül megváltoztatja az MI rendszerek fejlesztését, használatát is. Előadásunkban gyakorlati oldalról járjuk körbe azt, hogy milyen típusú MI megoldások lesznek tiltottak, melyekre fognak szigorúbb szabályok vonatkozni, és az MI értéklánc szereplőinek milyen új kötelezettségei lesznek ezzel kapcsolatban.


Kovács-Ördog Zita

Vada Gergely

Kovács-Ördög Zita, Clementine és Vada Gergely, Fusion Vital

Kovács-Ördög Zita 2012 óta a Clementine adatelemzési és KFI szakértője, aki főként nagyvállalati partnerek adat- és szövegbányászati projektjeinek vezetésével, illetve az ezekre a technológiákra épülő megoldások szervezeti integrációjával foglalkozik.

Vada Gergely, a A Fusion Vital alapítója, c. egyetemi docens, a Magyar Alvás Szövetség alelnöke, a Magyar Alváskönyv társszerzője, a Köszszolgálati Egyetem Katonai Repülő Intézetének, illetve a Kecskeméti Repülőkórháznak állandó szakértője, aki közel 15 éve foglalkozik matematikai-élettani algoritmusok alkalmazására épülő egyéni és csoportos életmód-tanácsadással.

Előadás röviden:

Előadásunkban bemutatjuk, hogy az elmúlt évtized során az eredetileg kutatás-fejlesztésként induló életmód felmérési projektünk, hogyan fejlődött egy komplex adatalapú egészségtérkép megoldássá, amelyet az EON Hungária Csoport évek óta alkalmaz munkatársai támogatására, illetve szervezetfejlesztésre. A vállalati esettanulmány példáján keresztül szemléltetjük majd, hogy a data science megközelítésnek köszönhetően a vállalati jólléttel kapcsolatos hiedelmek hogyan lettek objektíven mérhetők. Megnézzük, hogy milyen tényezőket azonosítottunk, amelyek az egyén, a vezető, és a vállalat egészének fenntartható, egészséges teljesítményéért felelnek, valamint, hogy a vállalati juttatási és személyes fejlesztési költségek optimalizálásához hogyan járulhat hozzá a személyre szabottság.


MOLNÁR-EDŐCS ESZTER, VEZETŐ ELEMZŐ, CLEMENTINE

A Budapesti Corvinus Egyetem marketing szakán, alkalmazott statisztikai mellékszakirányon végzett. 2007 óta dolgozik a Clementine-nál adatbányászati elemzőként ás tanácsadóként. Munkái során elsősorban a vállalatok CMR folyamataival kapcsolatos elemzésekkel foglalkozik. Az elmúlt években komplex AML rendszer fejlesztésében és támogatásában vett részt.

Előadás röviden:

A korrupció elleni küzdelemben kiemelt fontossága van a gyanús számlaforgalmi tranzakciók azonosításának, az olyan pénzügyi kapcsolatok kiszűrésének, amelyek korrupciós tevékenységre utalhatnak. Az előadás a pénzügyi tranzakciókra hálózatként tekintve, hálózatelemzési és vizualizációs módszerekkel azonosítja a gyanús tranzakciókat, kapcsolatokat, amelyek részletes feltárása gépi tanulási algoritmusokkal még hatékonyabbá tehető. Az előadás a teljes folyamatot kívánja megmutatni az adatelőkészítéstől kezdve az adatbázisban több entitásként megjelenő számlatulajdonosok entitásainak összevonásán és a hálózatelemzésen keresztül az eredmények ábrázolásáig.  Az adatelőkészítéshez és az entitásösszevonáshoz IBM SPSS Modelert és Pythont, a hálózatelemzéshez i2 Analyst’s Notebook-ot használunk.


Dr. Somfay Dorottya, business unit director, PPH Media

Dr. Somfay Dorottya, a PPH Media-n belül működő Starski B2B kommunikációs ügynökség továbbá a Store Insider és Tobacco Magazin divízióinak vezetője. Karrierjét 17 éve pr ügynökségi oldalon kezdte az Avantgarde Groupnál, majd a PPH Media projektjeiért felelt évekig. A 2010-ben megalakuló Stern Communications-t vezette be a piacra, majd a közszférában töltött be kommunikációs szakmai vezetői pozíciókat, elsősorban a hulladékgazdálkodási szektorban. 13 éve óraadó tanárként tart kurzusokat kommunikációs témakörökben, jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kríziskommunikációt, mediáció és konfliktuskezelést, a Metropolitan Egyetemen pedig stratégiai kommunikációt és CSR-t tanít MBA és mester szakon. Doktori fokozatot szerzett 2022-ben a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskolájában fenntartható fejlődés és szemléletformálás témakörében.

Előadás röviden:

A mesterséges intelligencia fejlődése jelentős hatást gyakorol az ökológiára és a társadalmi viselkedésre. Az MI nagy energiafelhasználással járhat adatfeldolgozás során, emellett változásokat indukálhat a termelés és fogyasztás terén is. Fontos a szemléletformálás és kommunikáció az emberek tudatosságának növelése érdekében az MI ökológiai lábnyomáról és társadalmi hatásairól.


Leelőssy Ádám, adjunktus, ELTE Meteorológiai Tanszék

Leelőssy Ádám meteorológus, az ELTE Meteorológiai Tanszékének adjunktusa. Kutatási területe elsősorban a levegőminőség számítógépes modellezése és előrejelzése. 2012 óta az ELTE számos időjárás-előrejelzéssel és légkörfizikával foglalkozó kurzusának oktatója.

Előadás röviden:

A mesterséges intelligencián alapuló időjárás-előrejelző modellek, például a GraphCast a hagyományos fizikai modellekéhez hasonló pontosságú előrejelzést kínál azok számítási költségének töredékéért. Az előadásban az első magyarországi futtatások tapasztalatairól számolunk be: Valóban megbízhatóak az előrejelzések? Mik a modell korlátai? És hol marad hely a fizikának?


Huszti Dániel, Data & AI Technical Sales, IBM Technology Sales, IBM

Az IBM közép-kelet-európai régiójának adatelemzési szakértője, fő feladata az üzleti, technológiai tanácsadás és a nagyvállalati ügyfelek igényeinek megfelelő komplex megoldások tervezése.

Előadás röviden:

A generatív mesterséges intelligencia rohamos fejlődése óriási lehetőségeket tartogat, de egyben komoly kihívásokat is jelent. A technológia felelős és átlátható alkalmazása létfontosságú annak érdekében, hogy elkerüljük a negatív következményeket és biztosítsuk a jogszabályi megfelelést. Vajon miként lehet ezt megvalósítani nagy nyelvi modellek esetén?


Csatlós Béla, szakértő, Clementine

Mottóm: „Az ember harmadik legjobb barátja a hálózat.” A Clementine csapatában ezen barátság elmélyítésére nap mint nap lehetőség adódik: adatbázisok, adatsémák, interfacek, elmélet, módszertan, gyakorlat, támogatás és a legújabb i2 Group képességek integrálása elemző rendszerekbe.

Előadás röviden:

Az internetes hálózati szolgáltatások keresőfunkcióiból, valamint az internetes adatbázisok adatforrásaiból származó, hálózati sémába rendezett komplex adatokat az elemzést, kiértékelést követően ritkán rögzítik teljességükben helyi relációs adatbázisba. Számos informatikai, szakmai, üzleti megpróbáltatás vár azokra, akik mégsem hajlandóak lemondani időbélyeghez rendelt internetes kutatásaik saját adatvagyonba történő beemeléséről. Kíváncsi érdeklődőknek és adatmigrációkban edzett veteránoknak egyaránt izgalmas témákat feszeget az i2 Group megoldása a fenti kihívásra.