Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL – A világmodell építése jól halad

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL – A világmodell építése jól halad

21 June 2024.

RÖVIDHÍR: Az OpenAI egyik kutatója szerint 2027-ben érkezhet az általános célú mesterséges intelligencia (AGI). Becslésének megalapozottságáról, a kutató érveivel kapcsolatos gondolatairól kérdeztük munkatársunkat.

LINK: https://nonint.com/2024/06/03/general-intelligence-2024

Aki ezt a cikket olvassa, valószínűleg hallott vagy olvasott már korábban is ehhez hasonló jóslatokat. Szerintem az ilyen kijelentések értelmezésénél talán a legfontosabb az, hogy az adott szerző hogyan definiálja az AGI-t, azaz az általános mesterséges intelligenciát. (Ugyanez érvényes az AI-val vagy az I-vel kapcsolatos kijelentésekre is. Érdekes mellékszál: az intelligencia bizonyos definíciója akár egyes növényekre is teljesülhet – Kessler, Mueller: Induced resistance to herbivory and the intelligent plant, 2024. április.)

A szerző az általános intelligenciát az alábbi három feltétel teljesüléséhez köti, pontosabban ezek egy speciális szintéziséhez:

  • az entitás komplex környezetének érzékelése és az azzal való interakció
  • a környezetére vonatkozó robusztus világmodell (intuíció vagy gyors gondolkodás)
  • tetszőleges témák elemzésének képessége (okoskodás vagy lassú gondolkodás).

Az AGI egy tetszőleges feladat megoldására tervet készítene az elemző képességét és a világmodellt felhasználva. Az optimális tervnek megfelelően elvégezné az interakciót a környezetével, majd az erre kapott választ összehasonlítaná azzal, amit a világmodellje szerint várt. Szükség esetén a fenti lépéseket ciklusban ismételve hozná létre a megfelelő megoldást, illetve folyamatosan javítaná a világmodelljét. Ezt a ciklikus működést megbízhatóan alkalmazva oldana meg általános feladatokat.

A világmodell építése jól halad, bár a robusztusságáról vannak viták. A környezettel való interakcióról szintén el lehet képzelni, hogy néhány éven belül eléri a megfelelő szintet. Itt valószínűleg elég lesz tovább fejleszteni a jelenlegi fizikai eszközöket és szoftvereket.

A három feltétel közül a harmadik tűnik a legnehezebben teljesíthetőnek. A szerző ugyan optimista, de még nem tudunk olyan szoftverről, amely tetszőleges témához kötődő problémákat tud „elemezni”. Speciális problémákra vannak használható megoldások (pl. AlphaGeometry), de általános feladatokra ez még nem megoldott. A legtöbb ilyen optimista jóslat abból indul ki, hogy az eddigi fejlődési ütem folytatódni fog, de elképzelhető, hogy elérkezünk egy plafonhoz, és megáll a fejlődés.

Fontos probléma lehet még a GPT modellek „hallucináció”-ja. Ha az AGI-t például arra szeretnénk használni, hogy tanárokat helyettesítsen, akkor nem lenne előnyös, ha például alternatív történelmet tanítana a diákoknak.

Persze az is lehet, hogy az összes problémát megoldják 5 éven belül, de szerintem ez túl optimista jóslat. Volt már sok hasonló: hol vannak például az önvezető autók?