Skip to main content

Hálózatvizualizáció

Kapcsolódó tartalmak

A csalás jelentős és egyre erőteljesebb kihívást jelent a pénzügyi ágazat számára: becslések szerint évente a forgalom öt-nyolc százalékával felérő veszteséget jelent a vállalatoknak.

A csalásfelderítés által felderíthetők, előrejelezhetők és elháríthatók a csalások. A már ismert típusú csalásokhoz hasonló újabb eseteket irányított tanuló algoritmusok segítségével kutatjuk fel, amelyek megadják a leginkább csalásgyanús esetek listáját. Ezen eseteket további vizsgálat alá kell vetni, hogy fény derüljön arra, valóban csalásról van-e szó.

Az új csalástípusok az adatbázisból szintén automatikusan felderíthetők az irányítatlan tanuló algoritmusok segítségével. Segítségükkel azonosíthatunk extrém, rendhagyó eseteket, amelyek az átlagos viselkedési mintázatoktól kiugróan eltérnek. Ezeket az eseteket gyanúsnak minősítjük, amelyeket tovább kell vizsgálni.

A fenti két módszer egyidejű alkalmazásával mind a már ismert, mind az új típusú csalások gyanús esetei gyorsan kiszűrhetők és továbbíthatók a speciális vizsgálati csoporthoz.

Hálózatvizualizáció

Hálózatvizualizáció