Hitelbírálat MI támogatással

Hitelbírálat MI támogatással

Termék: IBM SPSS Text Analytics, IBM SPSS Modeler
Megoldás: EMILIA
Iparág: Pénzügyi szolgáltatások
Ügyfél: Biztosító

A 60 éves múlttal rendelkező Fókusz Takarékszövetkezet közel 20 fiókból álló hálózatában teljeskörű pénzügyi szolgáltatásokat nyújt ügyfelei számára. 


Üzleti probléma

2016-ban a Fókusz Takarékszövetkezetnél bevezetésre került egy vállalati hitelezés elbírálását támogató rendszer, mely évente 800-1000 hitel elbírálását kezelte. Ennek részét képezte egy Fórum, ahol a menedzsment tagok kérdéseket tehettek fel a hitellel kapcsolatban, majd a válaszok és a rendszerben tárolt információk alapján szavazhattak a hiteligény sorsáról. A gyakorlat azt mutatta, hogy az emberi tényezők okán a hitelekkel kapcsolatos döntési folyamat lassú, mely csökkenti az ügyfél-elégedettséget. 

Összegzés

Egy mesterséges intelligencián alapuló virtuális személy gyorsíthatja, hatékonyabbá teheti a beérkező hitelkérelmek kezelését, valamint lerövidítheti a döntési időt azáltal, hogy az objektív tényezőket már röviddel a benyújtás követően elemzi, majd kérdéseket tesz fel a hiányzó vagy kockázatosnak ítélt információk kapcsán. 

///

DÖNTÉSI FOLYAMAT FELDOLGOZÁS

  • minden hiteligénylés objektív feldolgozása, a hiányzó információk jelzése
  • a fórumtagok döntésének támogatása
  • "öntanuló” algoritmus a visszatérő válaszok kezelésére

Megoldás

A hitelelbírálási-folyamat felgyorsítására, támogatásáraa Fórum tagok köre bővült egy mesterséges intelligencián alapuló virtuális személlyel (Avatar), mely objektív, gyors és csökkenti az emberi hibalehetőségeket. Az Avatar virtuális fórumtag mögött álló modell nem csak a strukturált adatok, hanem a korábbi fórumbejegyzések alapján került kialakításra.,
Az Avatar ezen modell alapján a fórumon rákérdez a hitel szempontjából kockázatosnak ítélt tényezőkre. A fórumon kapott választ értelmezi és beépíti a döntésébe. Ezen kérdésekkel és a döntésével támogatja a többi döntéshozó munkáját, felhívhatja a figyelmet a hiteligény kockázataira.

1. Előkészítés

  • A hitelelbírálási folyamat, a döntési szempontok megismerése
  • Témaspecifikus szótár építése
  • Szöveganalitikai tanító minta létrehozása


2. Implementálás

  • Az Avatar mint mesterséges fórumtag integrálása a már működő hitelelbírálást támogató rendszerbe
  • Az Avatar összehangolása a rendszerben alapvetően működő kockázatelemzési megoldással
  • „Öntanuló” algoritmus fejlesztése: az ismétlődő válaszok automatikus beépítése
Vissza