Skip to main content

Esettanulmányok

Hanganalitikával a minőségért

A piaci versenyben az ügyfélkiszolgálás minősége, gyorsasága, pontossága, jogszabályi kötelezettségek betartása és kontrollálhatósága egyre összetettebb feladat. Az OTP Bank számára készült megoldással a pénzintézet hatékonyabbá tette ügyfélszolgálata minőségi ellenőrzését.

Az OTP Csoport Magyarország legnagyobb pénzügyi szolgáltatója, leányvállalataival a közép- és kelet-európai régió meghatározó szereplője. 13 millió ügyfél pénzügyi igényeire ad magas színvonalon megoldást 9 országban, több mint 1300 bankfiókjában, és a legmodernebb elektronikus csatornákon.

Üzleti probléma

A piaci versenyben az ügyfélkiszolgálás minősége, gyorsasága, pontossága, jogszabályi kötelezettségek betartása és kontrollálhatósága egyre összetettebb feladat:

  • A hívások csupán 1%-a ellenőrzött, a napi több, mint 600 órányi rögzített telefonbeszélgetés feldolgozatlan. Nincs teljes kép a Call Center működéséről.
  • Az emberi értékelési szempontok nem elég konzisztensek és szubjektív elemekkel tarkítottak, így nehezen alkalmazható mind objektív teljesítményértékelésre, mint a hatékonyság növelését célzó tréningek kiválasztására. A szolgáltatási színvonalat úgy kell magasabb szintre emelni, hogy a költségek ne növekedjenek.

Összegzés

A Call Center- és az ott dolgozó operátorok hatékonyságának sikeres ellenőrzése a hívások hanganyagának 100%-os feldolgozásával.

Megoldás

Különböző NLP technikákat (text mining, speech recognition) ötvöző rendszer moduláris bevezetése, amely képes a vállalatnál folyamatosan, nagy mennyiségben keletkező hanganyagokat leiratozni és feldolgozni.

Előkészítés:

  • Konzultáció, helyzet felmérése, siker kritériumok meghatározása.
  • 6 hetes PILOT időszak.

Implementálás:

  • Párhuzamos működés biztosítása a CLEMVOICE rendszer bevezetése során.
  • Az operátorok által folytatott beszélgetések minél pontosabb értékeléséhez az egyes hívástípusok azonosításra és különböző szempontok szerint kiértékelésre, modellezésre kerültek.
  • 10+ minőségbiztosítási szempont ellenőrzése minden hívásban.
  • Negatív index modell, amely a beszélgetések hangvétel szempontjából történő ellenőrzése.
  • Fontos call center KPI-ok automatikus mérése minden hívásban mint FCR és SQM.