dataSTREAM

Termékek »
Hírek »
Termékbemutató szemináriumok »


A Clementine által szervezett rendezvények bemutatják az adatbányászat és az adat tudomány legfrissebb trendjeit, fejlődésük irányát.

Adatbányászati tanfolyamok »
Termékbemutató szemináriumok »
Tematikus workshopok »
Konferenciák »
Statisztikai tanfolyamok »
Hálózatvizualizációs tanfolyamok »
Szöveganalitikai tanfolyamok »

dataSTREAM

Az adatbányászat hazai piacának kiemelkedő szereplője, a Clementine minden évben megrendezi a tudományág magas színvonalú szakmai konferenciáját. Az iparági trendeket, újításokat és saját termékeket is bemutató eseményen minden alkalommal számos érdekesség, adatokkal való üzleti folyamat és működési modell is bemutatásra kerül.

dataSTREAM

dataSTREAM 2019 - PersonAI

A mesterséges intelligencia fejlődése és a felhasználható adatmennyiség növekedése rohamos, egy dolog azonban nem változik: az emberre még szükség van. Elemzőként, fejlesztőként, felhasználóként, de mintaként is.

A legtöbb AI alkalmazás az emberi viselkedést tekinti mintának, az emberi viselkedés alapján tanul:

 • az önvezető autó kamerái segítségével úgy érzékeli és elemzi a környezetét, mint mi
 • egy chatbottól azt várjuk, hogy úgy kommunikáljon, mint egy ember
 • az okosmérőkből származó információkat már a rendszerirányításban is felhasználják

Sorolhatnánk az alkalmazásokat, melyekben közös, hogy mind az emberi szokásokból, viselkedésből, kommunikációból, azaz az általunk előállított hihetetlen mennyiségű adatból tanulnak.

Napjainkban a mesterséges intelligencia, és úgy általában véve az adatelemzés az életünk minden területére hat: virtuális asszisztens válaszol az ügyfélszolgálaton, az interneten preferenciáinknak megfelelő javaslatokat kapunk, a viselkedésünk és szokásaink alapján bombáznak ajánlatokkal, miközben a technológia jelen van már az egészségügy, a biztonságvédelem vagy éppen a termelés és energetika területén is.

Ugyanakkor az egyik legnagyobb kérdés, hogy az AI „csak” kiegészíti az emberi cselekvést/gondolkodást vagy képes lesz helyettesíteni azt? Barát vagy ellenség? Rövid és középtávon miben változtatja meg a mindennapjainkat és mi várható az üzleti életben? Az idei dataSTREAM konferencián ezekre a kérdésekre keressük a választ.


IdőpontTémaElőadó
9.20-9.45Emberi etika - gépi logikaKörmendi György, ügyvezető igazgató 
Clementine
9.45-10.10Pillanatkép a mesterséges intelligencia hazai helyzetérőlWerschitz Ottó, stratégiai és üzletfejlesztési vezető 
Neuron Solutions
10.15-10.40SPSS alapú elemzés az okosmérésre épülő energetikai modellezésbenMolnár Sándor, üzletágvezető 
Ariosz
10.40-11.00Kávészünet
11.00-11.25Video analitika és mesterséges intelligencia: Megoldások a gyakorlatban
Horváth Balázs, commercial director
Ultinous Zrt.
11.30-11.55Power AI Vision és kognitív technológiák az IBM ellátási láncábanSzlovák Gergely, Cognitive advocacy lead - transformation
IBM Systems
12.00-12.25Egységes, integrált adatelemzési környezet az IBM-től: Watson StudioNovák Márton, elemző
Clementine
12.25-13.30Ebéd
13.30-13.55Egy magyar adattudós tapasztalatai Malajziában - avagy hol találom a legjobb nasi kandar-t ramadan idején?

dr. Cseh Zoltán, cégalapító
Linguann Malaysia

14.00-14.25Adatbányászat az autóipari termékek fejlesztésébenZámborszky Judit PhD,
Robert Bosch Kft.
14.30-14.55Ipar 4.0 és fejlett analitikai projektek a Richter Gedeon Nyrt.-néldr. Tóth Martin, data science témafelelős,
Richter Gedeon Nyrt.
14.55-15.15Kávészünet
15.15-15.40Beszerzések adatalapú vizsgálata a 21. századbanLajtai Péter, senior manager, PWC és
Gergely Norbert, Clementine (Andego)
15.45-16.10Játék a felelősséggel - fontosságok relativitásaKönyves Tóth Előd, senior elemző
Clementine


Az előadások tartalmából:

 • SPSS alapú elemzés az okosmérésre épülő energetikai modellezésben - Molnár Sándor, Ariosz Kft., üzletág vezető
  Az energetika valamennyi területét ma már átszövik a különböző okos technológiák. Az okosmérésből származó információra épülő elemzések és modellezések a rendszerirányítástól a fogyasztók számára kínált egyedi ajánlatokig megjelennek. Az előadásban az okosmérések elemzésének olyan területei kerülnek bemutatásra, ahol a nagy adattömeg kezelését támogató rendszerek mellett az SPSS alapú modellezés is kiemelt szerepet töltött be.

 • Power AI Vision és Kognitív technológiák az IBM Ellátási Láncában - Szlovák Gergely, Cognitive Advocacy Lead - Transformation, IBM Systems
  Az IBM egyedi helyzetben van azáltal, hogy közvetlen hozzáféréssel rendelkezik a legújabb mesterséges intelligencia technológiákhoz amiket a saját ellátási láncában is hasznosítani tud. A bemutatásra kerülő prezentációban 2 olyan esettanulmány kerül ismertetésre, ami a váci felső kategóriás háttértermelő gyártásában is használatban van. Ezek a Power AI Vision és a Watson Knowledge Studio.

 • Egy magyar adattudós tapasztalatai Malajziában - avagy hol találom a legjobb nasi kandar-t ramadan idején - Cseh Zoltán, Linguann Malaysia, cégalapító
  Dél-Kelet Ázsia legtöbbször, mint egy egzotikus és nagyon távoli hely szerepel filmekben, ahová az emberek vagy elszöknek a törvény elől, vagy a különc, kicsit zavaros, flúgos élmények helyszíne. De mi is a valóság? Az előadás ebbe ad betekintést, elsősorban természetesen az adatelemzési üzleti tevékenységek szempontjából. Könnyed, informális módon, kiemelve a különbözőségeket, a mesterséges intelligencia kinti helyzetét és elfogadottságát, és röviden bemutatva néhány helyi specifikus elemzési témát.

 • Adatbányászat az autóipari termékek fejlesztésében - Zámborszky Judit, PhD, Robert Bosch Kft.
  Az autóiparban zajló negyedik ipari forradalom új lehetőségeket tartogat mind a gyártásért, mind a folyamatok fejlesztéséért felelős mérnökök számára. Az összetett gyártósorokon keletkező nagy mennyiségű termékek folyamatos követése és a gyártási adatok elemzése olyan tudást nyújt a számunkra, ami segít egyrészt a bonyolult rendszerekben felmerülő problémák gyors felismerésében, másrészt azok megoldásában. Az előadás során bemutatásra kerül egy esettanulmány, melyben kiderül hogyan használják az adatbányászati módszereket az autóipari gyártás elemzésére.

 • Ipar 4.0 és fejlett analitikai projektek a Richter Gedeon Nyrt.-nél - dr. Tóth Martin, Data Science témafelelős, Richter Gedon Nyrt.
  Az előadásban bemutatásra kerül a Társaság Ipar 4.0 programját és stratégiáját, valamint az ebbe illeszkedő fejlett analitika projektjeinket. Utóbbiak kapcsán szó lesz többek között a prediktív karbantartásról, a dashboarding rendszer kialakításáról és a gyártás optimalizációról ML algoritmusok segítségével. Mindezek mellett az is kiderül, hogy mely tényezők indukálták a transzformációs folyamat elindulását, és melyek a legfőbb ösztönzők. 

 • Könyves-Tóth Előd az elmaradhatatlan SPSS témájú előadással készül: Játék a felelősséggel – fontosságok relativitása

A fentieken túl lesz szó "nagy adatok" elemzéséről, cégháló analitika felhasználásáról és természetesen nem maradnak el a Clementine demók és esettanulmányok sem.

dataSTREAM 2019
Clementine image csík narancs

 A férőhelyek száma korlátozott. A jelentkezéseket érkezési sorrendben tudjuk fogadni.

Lemondási feltételek:
A Clementine fenntartja a jogot az előzetesen meghirdetett időpontok módosításra, illetve az időpont törlésére a rendezvény előtt 7 naptári nappal. A vevő a részvételét a rendezvény meghirdetett időpontja előtt legkésőbb 7 naptári nappal mondhatja le. Ellenkező esetben köteles kiegyenlíteni a részvételi díjat.