Skip to main content

Licenszelési útmutató

Kapcsolódó tartalmak

Licenszelési útmutató

Licenszelési útmutató

Miután cégünktől megrendelte valamely IBM SPSS szoftvert is tartalmazó Clem-megoldásunkat, munkatársunk online letölthető formában rendelkezésére bocsátja a szoftvert.
A szoftver megvásárlását követően, átadjuk az úgynevezett autorizációs kódot, mely kizárólag a megvásárolt szoftverhez, illetve annak megfelelő típusához (kliens vagy szerver) és verziójához tartozik.

A licencelés feltételei

  • Rendszergazdai jogosultság. A szokásostól eltérő, erősen korlátozott felhasználók esetén a normál használatban is problémák jelentkezhetnek.
  • A licencelés nem működik távoli eléréssel (remote admin).
  • A rendszeridő megváltoztatása esetén a már működő szoftverek is leállhatnak.
  • Az autorizációs kóddal történő licencelés esetén tűzfal problémák jelentkezhetnek.
  • Az image-elt (ghost-olt) telepítésű gépeken egyes verzióknál probléma jelentkezhet. Ajánlott a network licencelés, amihez kérje segítségünket!

A licenc típusa

A telepítés kezdetén már tudni kell, hogy milyen típusú licenccel fogjuk használni a szoftvert. A következő három lehetőség közül választhat:

  • Single: egy gépes telepítés esetén választandó
  • Site: ha legalább 3 gépre telepítünk és a kódunk is ilyenre szól
  • Network: ha hálózatos környezetben (pl. egy campus) telepítjük a szoftvert. Ebben az esetben nem közvetlenül cégünktől kap a gép licenckódot, hanem egy lokális (a helyi hálózaton található) szervertől. Ilyenkor ismernünk kell a licencszerver nevét és helyét, amelyet a helyi rendszergazdától tudhatunk meg.

A licencelés folyamata
A telepítés végeztével automatikusan elindul a License Wizard, amely végigvezet a teljes licencelési folyamaton. Amennyiben nem a telepítés után közvetlenül szeretné aktiválni a szoftvert, a Licence Wizard-ot a későbbiekben a Start menüből is elindíthatja.

A varázsló elindulása után megjelenő ablakon az aktuális licencstátusz látható. A "Next" gombra kattintva léphetünk a következő oldalra: itt választhatjuk ki, hogy aktiválni szeretnénk a szoftvert, vagy csak engedélyezni a két hetes próba periódust. Az oldal alján látható a lock kód, mely a számítógépe speciális, egyedi azonosítója, amely a licenckódot is meghatározza majd. Ha a licencelésnél nincs internetkapcsolatunk, ezt a kódot mindenképpen írja fel!

A termék aktiválása a "Licence my product now" opciót választva, a "Next" gombra kattintva indul el. A következő oldalon a megfelelő helyre másoljuk a - 20 kisbetűs karakterből álló - autorizációs kódot, melyet a cégünktől kapott. Ha van internet kapcsolat a gépen (illetve nincs tűzfal), a licencelési folyamat befejeződött. Ha nincs internet kapcsolat, illetve tűzfal mögött dolgozunk, tovább kattintva válasszuk a "Desktop e-mail" lehetőséget. A felnyíló levelező ablakot becsukhatjuk, nem lesz rá szükség. Ezután a korábban felírt lock kódot küldjük el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre: levelében tüntesse fel nevét, cégét/intézményét, elérhetőségét, és hogy melyik termék, mely verziójára kéri a kódot. Válaszként hamarosan megkapja licenc kódunkat, amelyet az "Enter Licence code" feliratra kattintás utáni ablakba kell bemásolni. Kattintsunk a "Next" gombra, és készen vagyunk. Az utolsó ablakon ismét megjelenik a licencstátusz képernyő, ahol már a licencünk lejárati dátumát látjuk kiírva.

A Lock kód egy gépspecifikus, egyedi azonosító, amely a számítógép merevlemez azonosítása segítségével generálódik a telepítés folyamán. Ha a számítógépünkben merevlemezt cserélünk, akkor a lock kód megváltozik és a licenckód érvényét veszti!