Skip to main content

Rendezvény

conTEXT 2023 előadások


Dr. Yang Zijian Győző, tudományos munkatárs, HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont

Dr. Yang Zijian Győző jelenleg a HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont és a MTA-PPKE Nyelvtechnológiai Kutatócsoport tudományos munkatársa. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karon szerezte a PhD fokozatát humán nyelvtechnológia tudományterületen. Kutatási területei: gépi fordítás és kiértékelése, összefoglaló generálás, generatív nyelvmodellek, orvosi nyelvtechnológia, szövegek kategorizálása, szövegek hibáinak detektálása és helyreállítása.


Galántai László PhD, szöveganalitikai elemzési vezető, OTP Bank

Közgazdász, nyelvész. Doktori fokozatát oktatásszociológiából szerezte, kutatási témája a szöveges adatok Boole-algebrai reprezentációja és azok társadalomtudományi alkalmazása volt. Az OTP Bank három üzletágában alkalmazott szöveganalitikai modellek fejlesztéséért és azok üzleti felhasználásáért felelős.

Előadás röviden:

A következő már az lesz! Fejezetek a szöveganalitikai modellek (végtelen) evolúciójából címő előadás az üzleti felhasználású szöveganalitikai modellek vázlatos áttekintését adja a digitális banki csatornák nézőpontjából.


Rakovics Zsófia, kutató, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Rakovics Zsófia az ELTE TáTK Szociológia Doktori Iskola doktorandusz hallgatója, a Társadalomkutatások Módszertana Tanszék egyetemi tanársegédje, illetve az ELTE Research Center for Computational Social Science és a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója. Kutatási területei: a számítógépes társadalomtudomány, a politikai közbeszéd nyelvi polarizációja, a társadalmi rétegződés az információs társadalomban.

Előadás röviden:

Az előadás a szóbeágyazások és nagy nyelvmodellek társadalomtudományi alkalmazásának egy-egy érdekes példáját mutatja be, reflektál a természetesnyelv-feldolgozás és a számítógépes társadalomtudomány használatának elterjedésére. A módszertani szemléletű előadás vizsgálatának tárgyát politikusi beszédek adják. A hallgatóság megismerheti a szóbeágyazási eljárásokkal (többek között egy időbeli szóbeágyazási modellel), illetve a nagy nyelvmodellekkel végzett elemzések eredményeit, az egyes módszerekben rejlő lehetőségeket és korlátokat.


Schäffer Krisztián, alapító, aijunoir.dev

Programtervező matematikusként végzett az ELTE-n, majd szerteágazó érdeklődési körét követve az informatika több ágában is tevékenykedett: Foglalkozott kód elemzéssel, programozók IT biztonságra tanításával, full-stack fejlesztéssel, gépi látással a mezőgazdaságban, illetve alapítója több startupnak. Jelenleg egy nyelvi modelleket kiaknázó, "AI-First" fejlesztői eszközön dolgozik.

Előadás röviden:

Az új generációs nyelvi modellek meglepő programkód-generálási képessége ellenére számos kihívással kell szembenéznünk a valós munkakörnyezetben történő hatékony alkalmazásuk előtt. A modellek korlátozott munkamemóriája, a meglévő kódok koherens szerkesztésének nehézségei, valamint az új felhasználói felületek és interakciós módok szükségessége olyan problémák, amelyek megoldási irányait ebben az előadásban keressük és tárgyaljuk meg.


Tamási-Mészáros Evelin, NLP szakértő, Clementine

Tamási-Mészáros Evelin a Clementine elemzői csapatában 2016 óta dolgozik, ahol leginkább adatbányászati és szöveganalitikai megoldások kivitelezésével foglalkozik. Munkája során főleg a Python programozási nyelv és az SPSS Modeler integrációjára helyezi a hangsúlyt, ahol az egyes eszközök előnyeit figyelembe véve és felhasználva támogatja a megoldások sikeres kivitelezését. Elvira, a MÁV robotasszisztensének fejlesztési vezetője.

Előadás röviden:

A technológiai fejlődés ütemének gyorsulása a számítógépes nyelvészet területét is áthatotta: a nyílt forráskódú programnyelvek térhódítása és a nyelvi modellek bővülése mind hozzájárult az alkalmazott szöveganalitikai technikák átalakulásához.
A változások mikéntjének bemutatásaként olyan esettanulmányok kerülnek a középpontba, amelyek ember és ember közötti párbeszédekhez köthetőek.
Az előadás során szó lesz a párbeszédek bonyolultságát tekintve a kevésbé összetett, csupán kérdés-válasz párokon alakuló banki asszisztens, Hanga megvalósulásától a vállalati hitelbírálat folyamatát támogató gépi fórumtag, Avataron keresztül a jelenleg is üzemelő menetrendi utastájékoztató rendszer komplex támogatását végző Elvira bemutatásáig.


Huszti Dániel, Data & AI Technical Sales, IBM Technology Sales, IBM

Az IBM közép-kelet-európai régiójának adatelemzési szakértője. Fő feladata az üzleti, technológiai tanácsadás és a nagyvállalati ügyfelek igényeinek megfelelő komplex megoldások tervezése.

Előadás röviden:

A generatív AI alkalmazási területei egyre inkább terjednek, de a valós üzleti felhasználásuk még mindig viszonylag korlátozott. Hogyan lehet ezt hatékonyan implementálni a gyakorlatban? Az előadásban bemutatjuk az IBM új WatsonX platformját és azt, hogy miként képes segíteni a generatív AI alkalmazások hatékonyabb és szélesebb körű bevezetésében.