Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

RÖVIDHÍR kommentárral: Az OpenAI ügynökei

RÖVIDHÍR kommentárral: Az OpenAI ügynökei

2024. március 04.

A generatív MI legfontosabb szereplője, az OpenAI bejelentette: két, komplex feladatok elvégzésére képes MI-ügynökön dolgozik. Miért lehet fontos ez a lépés, és mi várható ezektől az MI-termékektől?

Link:

https://www.androidauthority.com/openai-ai-agent-coming-soon-3412336/

A modern számítógépeken annyi háttérfolyamat, alkalmazás, szolgáltatás fut, hogy alapvetően nem is olyan könnyű elhatárolni, hogy milyen alkalmazás számít is valójában ügynökalkalmazásnak. Ügynökeink folyamatosan futnak a háttérben, önállóan működnek, meghatározott esetekben döntenek és feladatokat hajtanak végre. Minden további bonyolítás nélkül, egyszerű példával élve, a vírusírtók ügynökalkalmazások.

Tegyünk az ügynökbe mesterséges intelligencia megoldásokat, mondja az OpenAI. A befektetők szeme felcsillan, azaz inkább vérszemet kapnak: ez lesz a következő nagy dobás, vegyétek a részvényt! Nem árt azonban óvatosnak lenni, a piac rohan, túlfűtött - a nagy nyelvi modellek jelenlegi verziói könnyen áldozatául esnek a modern korunk magas elvárásaiból eredő kihíváslabirintusnak, és elég százból egy hiba, máris megvan a szenzáció – a részvény pedig zuhan.

Ha már hírverés, a fejlesztés alatt álló OpenAI egyik ügynöke, ha elkészül, számítógépünk átvizsgálása után képes lesz feladatokat végrehajtani a nevünkben. E-mailküldés, naptárbejegyzés, sőt, számlák rögzítése a könyvelésben, fájlok másolás, adatkijelölés, -beillesztés, -keresés. Ez nagyon magas jogosultságszint engedélyezése, érdemes lesz alaposan átgondolni a használatból eredő kockázatokat. Rossz helyre megy az e-mail, vagy a stílusa nem megfelelő, adatfeltöltés esetén hiányos az adatkijelölés, a sort sajnos saját emberi hibáinkból kiindulva hosszan tudjuk folytatni.

Az angol népek mondásával élve, ezen új ügynökökkel kapcsolatos híreket egy csipet sóval érdemes fogyasztani, különösen a Google „inspirációs célt szolgáló” Gemini prezentációját követően - melyben a program képességeit úgy mutatták be, mintha léteznének, de a valóságban nincsenek, csak lehetőségek.

Skandalum!

A fenti - sikertelen - alattomos marketinghúzás, csak megerősíti azt a módszertant, hogy a mesterséges intelligencia eszközöket mindenképpen érdemes kipróbálni, azt követően pedig célszerű testreszabva üzleti folyamatokba beépíteni, mesterséges intelligencia képességekkel felruházott rendszert létrehozva.

Csatlós Béla, IT Support, Clementine