Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

Rövidhír kommentárral: Már mindenféle munkát elvesznek a robotok?

Rövidhír kommentárral: Már mindenféle munkát elvesznek a robotok?

2023. január 06.

Az Amazon bemutatta legújabb robotját, Sparrow-t. De vajon tényleg annyira különleges, szenzációs ez a szerkezet, ahogy azt a cég állítja?

Már mindenféle munkát elvesznek a robotok?

Komment:

Mindig izgalmas nyomon követni az Amazon fejlesztéseit, hiszen azok iránymutatók lehetnek az egész világ számára. Azt hiszem, kevesen vitatnák, hogy az Amazon a leginnovatívabb cégek közé tartozik, ennek eredményeként lett egy „kis” online könyvesboltból mára a világ egyik legértékesebb vállalata. A webáruháza meghatározó értékesítési platformmá vált: az Amazon Web Services-t használja a CIA és a NASA is, az utóbbi években pedig streaming szolgáltatóként és tartalomgyártóként is felzárkózott a legnagyobbak közé. Mindez nem valósulhatott volna meg, ha a raktárai és csomagküldő szolgáltatása nem lenne ennyire hatékony, ezt pedig az olyan fejlesztéseiknek köszönheti, mint Sparrow, aki nem az első az Amazonnál munkába álló robotok közül.

A KIVA robotikai vállalat 2012-es felvásárlása óta sikeresen alkalmazzák - többek között - a csomagok szortírozását segítő, Robin névre keresztelt AI vezérelt robotkart, és Proteust is, aki egy óriás robotporszívóra hasonlító, teljesen „szabadon” és önállóan mozgó szállító egységként érzékeli a környezetét, alkalmazkodik a körülötte lévő emberek mozgásához és a töltőjéhez is visszatalál. 

Sparrow újdonsága, hogy szenzorainak és fejlett mesterséges intelligenciájának hála, képes felismerni és a megfelelő helyre továbbítani a még nem csomagolt termékeket is, ezzel egy újabb munkafolyamatba léptetve be a robotokat. Összességében már több mint 520 000 robotegység végzi a munkáját az Amazonnál, és a vezérlésüket biztosító mesterséges intelligencia is folyamatosan fejlődik: egyre összetettebb neurális hálókat és machine learning algoritmusokat hoznak létre a cég fejlesztői.

Na de elveszik-e ezzel a munkát az emberektől? Az Amazon szerint nem, nyilatkozataik szerint a robotok célja a humán munkaerő segítése, nem pedig a kiváltása. Első sorban veszélyes és/vagy fáradságos munkafolyamatokat bíznak a robotokra, összességében pedig a hatékonyság növelésének és a volumenek növekedésének köszönhetően az elmúlt évtizedben milliós nagyságrendben keletkeztek új munkahelyek a cégnél és több mint 700 féle új munkakör jött létre, amihez többek között a robotizációnak is hozzájárult, így cégszinten mindenképpen védhető az állítás, miszerint a munka nem vész el, csak átalakul.

Gergely Norbert, Elemző, Clementine