Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL: Mesterségesen tökéletlen

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL: Mesterségesen tökéletlen

2023. július 24.

A gépek lázadása helyett az emberek lázadása: a Disney új Marvel-sorozatán akadt ki a rajongók és a művészek egy hangos csoportja. A Secret Invasion bevezető képsorait ugyanis AI-val alkotta meg a cég, és ezt nehezményezik sokan elég vehemensen.

Link: https://www.msn.com/en-gb/entertainment/movies/secret-invasion-marvel-faces-backlash-from-artists-and-fans-over-ai-generated-opening-sequence/ar-AA1cRrRp

KOMMENT:

Keszekusza projektek, szoros határidők, szűkülő pénzügyi keret, megbukott nagyfilmek, csökkenő streamingprofit. Sőt! Lázadó forgatókönyvírók. A Disney Stúdió eseménydús elmúlt negyedéve távirati stílusban.

A Titkos Invázió című sorozat részben ezen viharos környezetben készült. A műfaja sci-fi, fő témája pedig az idegen, fejlett alakváltó faj konspiratív tevékenysége; cél a háttérhatalom kialakítása és végső soron a világuralom megszerzése. Az alapötlet egy sablon, az elkészült tartalom minősége átlag alatti.

A könyvek és borítójuk összefüggését elemző népi bölcsesség alkalmazható a film és bevezető képsor párosára, a változókat a közmondásba helyezve: lehet, hogy rossz a film, de ettől függetlenül lehet jó a bevezetője. A Titkos Invázió bevezetőjének motívumai: sejtelmes humán, de zöldes alakok, USA, Fehér Ház, alakváltásra emlékeztető humán arctorzulások.

A bevezetőnek nem az a hibája, hogy mesterséges intelligencia segítségével készült, hanem az, hogy professzionális célra, igénytelenül használták fel a csúcstechnológiát képviselő mesterséges intelligencia megoldást, továbbá megbocsátatlan módon a Disney digitális adatvagyon és művészeti tapasztalat teljes figyelmen kívül hagyásával.

Hogyan lehet beépíteni a vállalati tudást és tartalmat a generatív megoldásokba? Ha megfigyeltük a GPT technológiai körüli nyüzsgést, az IBM távol tartotta magát a kommercializált MI hype profit skalpolástól, a nagyvállalati megoldásra fókuszált, ami a WatsonX.

A WatsonX a vállalati adatvagyonra építve, hoz létre generatív MI megoldásokat.

A sikeres MARVEL – Mi lenne, ha…? sorozat témájával élve, vizsgáljuk meg, hogy mi lett volna, ha a Method Studios az IBM WatsonX megoldást használta volna.

Általános generatív MI

What if… WatsonX

homályos zöld alakok

éles, 4K minőségű skrull-ok (idegen lények)

ácsorgó alakok

dinamikus mozgóképek montázsa

mindenféle kontextus hiánya

20 évnyi előzmény alkalmazási lehetősége

kizárólag a főszereplő bemutatása

szereplői gárda bemutatási lehetősége

internetre kihelyezett minimális saját jogvédett tartalom képezi a modell alapját

a saját teljes releváns adatvagyon bevonható

??? (rendezett adatvagyon hiányában értelmezhetetlen)

kameraállás beállítási, vágási, rendezői stílusok alkalmazási lehetősége, adatvagyon alapján (nézd már, pont olyan mintha Stan Lee álmodta volna meg)

A fenti összehasonlítás magáért beszél.

Kedves Ali Selim! Nincs magára hagyva az MI hatékony felhasználásával kapcsolatos kihívások legyőzésében. Baráti jó tanács: Call IBM USA. (1-800-426-4968)