Skip to main content

Színes

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

Okos és szórakoztató, avagy mesterséges intelligencia a CES-en

Okos és szórakoztató, avagy mesterséges intelligencia a CES-en

2024. február 05.

A legfontosabb technológiai esemény a Föld bolygón. Ezzel a szlogennel hirdeti magát a hagyományosan év elején, Las Vegasban megtartott szórakoztatóelektronikai show. Az itt felbukkanó, számos iparágra kiterjedő fejlesztések, prototípusok mindig az adott évek korszellemét tükrözik. Persze, hogy idén az MI-alapú felhozatalé volt a főszerep – ebből mutatunk be három izgalmas innovációt.

Csevegj a mellékszereplővel!

A chiptervezés nagyágyúja, a generatív MI iránti érdeklődés egyik hatalmas nyertese az Nvidia. Az amerikai cég, amely a mesterséges intelligencia történelmének is már az egyik fontos szereplője, idén is megvillantotta jövő iránti elkötelezettségét.

Az Nvidia Avatar Cloud Engine (ACE) for Games egy olyan modell, amellyel a játéktervezők az eddigiekben passzívabb karaktereit is élettel tölthetik meg. A nagy nyelvi modellekkel a karakterek egyedi háttértörténetet kapnak, élő, emberi beszédre is intelligensen fognak reagálni, és az arcanimáció terén is előrelépés történt.

Ha eddig féltünk attól, hogy a modern videojátékok addiktívak, nos, akkor várjuk meg, milyenek lesznek az MI-vel!

Parkol az MI

Több érdekes újdonságot mutattak be az autóipari szereplők. Az egyik izgalmas fejlesztés a BMW nevéhez fűződik, amely az iX xDrive, egyébként nálunk is kapható modelljét turbózza fel. A Remote Valet Parking rendszer lényege, hogy a zsúfolt városi közlekedés egyik bosszantó hozományát, a parkolást könnyíti meg. Négy lézerszkennere körbevizsgálja az autó környezetét, és azonosítják az akadályokat, például a gyalogosokat vagy a parkolóház oszlopait.

Ennek köszönhetően a villanyautók vezetői beavatkozás nélkül képesek a városi környezetben megtalálni a parkolóhelyeket. Szintén a Remote Valet Parking része az Amazon nagy nyelvi rendszerére épülő Alexa által támogatott, generatív MI megoldása, az Intelligent Personal Assistant is, amellyel hangutasításokkal lehet irányítani az autót, így a parkolást is. A jövő a német gyártó szakemberei szerint az ember-MI párbeszédére, interakciójára (is) épül.

(Bár ez a koncepció futurista szemmel még mindig elmarad az ugyancsak a CES-en, egyelőre csak animáción kínai Xpeng Aeroht 2025-re ígért repülő autójától.)

Csendes éj

Míg pár esztendeje a technológiai közbeszédben az „okos” kezdetű tárgyak álltak a hype középpontjában, ma ennek szerepét az MI vette át. Így az sem véletlen, hogy a CES-en is látott, egyébként számtalan díjjal elhalmozott Motion Pillow egy mesterséges intelligenciával működő párna (az eredeti szövegben: airbag, vagyis légzsák), amely a bosszantó és egészségkárosító hatású horkolást kívánja mérsékelni.

Az MI szerepe itt az, hogy egy érzékelővel horkoló ember zaját felismeri, és a párnát aszerint fújja vagy ereszti, ahogy ezek a zajok csökkennek. A fej elhelyezkedését ugyanis álom közben módosítja fizikailag is, szabaddá téve a légutakat, amely a horkolásmentes alvás egyik előfeltétele.

Ez a potom 700 amerikai dollárba kerülő „készülék” a CES innovációs díját nyerte el az intelligens otthon kategóriában.