Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

Grok: Musk mesterterve a generatív MI-re

Grok: Musk mesterterve a generatív MI-re

2024. október 14.

Amikor azt hittük, hogy a fontosabb szereplők már a színpadon vannak, akkor az excentrikus üzletember, Elon Musk megint nagyot húzott. A PayPallal, a SpaceX-szel és a Teslával már (technika)történetet író vállalkozó nem hagyja, hogy minden csak a ChatGPT-ről vagy a Midjourney-ről szóljon. Nyaktörő iramban fejlesztett generatív mesterséges intelligencia chatbotja, a Grok alig egy év alatt óriásit fejlődött, és a jelek szerint még fényesebb karrier áll előtte.

Musk és Altman egy csapatban: a múlt

Természetesen, aki Mars-utazást, önjáró robottaxikat vizionál, annak holmi MI-ben gondolkodni már meg sem kottyan. Elon Musk éppen ezért a több szempontból piacvezető generatív MI-fejlesztőnek számító OpenAI egyik alapítója, ott bábáskodott az MI-forradalmat elindító cég születésénél. Igaz, mindössze három évig ült a ChatGPT-t kiadó startup főemberei között, hiszen 2018-ban egyet nem értése jeleként elhagyta a fedélzetet.

Így az OpenAI az azóta belső puccsot is sikeresen túlélő Sam Altman kezébe került. A területen történő események sebességét jelzi, hogy Musk néhány hónappal a ChatGPT debütálása után már új céget alapított, a névadási mániáját – legyen benne X, mint a Twitter új nevében! – is kiélve: az xAI-t.

Kamala és Donald szerelmi élete: a jelen

Ugyancsak 2023 novemberében a bétatesztelők és az X néhány prémium előfizetője már kipróbálhatta a Grokot. Apropó, a név: Musk a Grok szót a sci-fi irodalom (itthon talán kevésbé ismert) legendás regényéből, a Robert A. Heinlein által írt Stranger in a Strange Land című kötetéből kölcsönözte. A Marson, marsiak által felnevelt fiú történetében szerepel ugyanis a grok kifejezés, amely egyfajta megértést, átélést, azonosulást jelent, méghozzá olyan intenzitással, amelyre nincs is földi szó.

A Grok betanítását még publikus, interneten fellelhető, míg a Grok-2 esetében már természetesen az X-en keletkező adatokkal végezték. (Ahogy egy korábbi cikkünkben bemutattuk, a tréningre fogható minőségi adatokból hamarosan kifogyunk – ezért utólag is jó lépésnek tűnik a Twitter megvásárlása.) Ennek során az xAI nem várt nehézségbe ütközött: az európai GDPR szabályozás miatt a cég nem taníthatja az európai ügyfelek adatain a Grok verzióit a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül. Mivel ez utóbbi a generatív modellek általános gyakorlata, Muskéknak be kell fejezniük ezt, különben a globális éves forgalom 4%-ára rugó büntetést kapnak. A helyzet fonákja, hogy a jogsértés elkerülhető, ha az xAI vállalja, hogy ezután nem használja az európaiak által posztokban, kommentekben létrehozott információt. Igen ám, de a Grok attól még okos marad, hogy a „tananyagot” elveszik tőle - vagyis az eddigi megokosítását már nem befolyásolja ez a tiltás.

Idén augusztusban jelent meg a Grok-2, amely a Midjourney egyik kihívójának számító FLUX nevű képgeneráló modellt használja. A történet itt válik igazán pikánssá. Először is, Musk, aki ideológiailag a teljes, legszélsőségesebb véleményeket is megillető szólásszabadság híve, kiterjesztette ezt a világnézetét a Grok-2 képeire is. Ezért augusztusban az X-et elöntötték a hírességekről készült generált képek, különösen nagyot ment a két amerikai elnökjelölt szerelmi életét „feldolgozó” élethű sorozat. Nem véletlen, hogy több országban is eljárás készül vagy már indult a némely politikus által dezinformációs eszköznek tekintett X ellen, Brazíliából ki is tiltották.

Ráadásul a chatbot kétféle módon válaszol: egyrészt általános hangnemben másrészt csipkelődő-gunyoros stílusban. Ezzel az xAI nemcsak alapból megkülönbözteti a Grokot a konkurenciától, hanem alapból kétféle személyiséggel is felruházza termékét. Ezt a kis játékot amúgy nagyon szeretik a felhasználók, ahogy az az X-en közzétett bejegyzések tömegéből kiderül.

Ha ez nem lenne elég ok Grok-2-re váltani, a chatbot képes az X-en meglévő trendeket nemcsak azonosítani, hanem abból korrekt szöveges összefoglalót is írni.

Musk szándékai szerint a Grokot nyílt hozzáférésűvé szeretné tenni, hasonlóan a Meta LLama-jához.

Jön a szuperszámítógép: a jövő

Magyarországon az X Premium előfizetői jelenleg 2 850 forintért élvezhetik a Grok képességeit, amelyek meglehetősen gyorsan fejlődnek. A legújabb, 2024 augusztusi Grok-2 mini például a matematikai és vizuális képességek benchmarkján, a MathVistán, már az első háromba bekerült szeptemberben.

De az igazi nagyágyút az xAI még csak most „töltögeti”.

Elon Musk szeptember első hetében jelentette be a világ legerősebb MI-t betanító hardverének a megépítését, pontosabban a tényt, hogy ezzel is készen vannak. A mintegy 100 000 darab H100-as Nvidia-chipből álló klaszter teljesítményét ráadásul néhány hónapon belül megduplázzák. A költségek már most is csillagászatiak – iparági szakértők 3-4 milliárd dollárra teszik csak a szerverek árát – de az jól látható, hogy a generatív MI buborékja biztos nem az xAI-nál fog kipukkadni.

Kíváncsiak vagyunk, mit fog tudni a Grok-3.