Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL: GPT a munka szolgálatában

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL: GPT a munka szolgálatában

2023. május 03.

A ChatGPT-t létrehozó OpenAI kutatói egy hosszú tanulmányban próbálták megbecsülni a mesterséges intelligencia negatív hatását a munkaerőpiacra. Vajon tényleg befellegzett például a matematikusoknak, az íróknak és a könyvvizsgálóknak, vagy csak az MI félelme tápálálja ezeket a negatív várakozásokat?

KOMMENT

Az Open AI elemzése teljesen hitelesen, tudományos igényességgel mutatja be a GPT munkaerőpiaci-helyzetet befolyásoló képességét, az Amerikai Egyesült Államok munkaerőpiacára vetítve. Egy mondatban összefoglalva (nem, nem Chat GPT segítségével), a magas hozzáadott értékkel rendelkező szellemi munkákat elképesztően hatékonyan képes segíteni a GPT.

A GPT leginkább olyan, mint egy szuperokos játékos adatkutya. Bármit kérdezhetsz tőle, MINDENT megtanult, de nem érti, mit miért, nincs itt ok-okozat, azért adja válaszul, amit mond, mert az a legjobb válasz. Teszi ezt kedvesen, és ha hibázik, és segítünk rajta, akkor van esély arra, hogy jó választ ad, és ha ez a „kutyával való játék”, gyorsabb tud lenni, mint az internetes keresés, és tényleg megoldja a problémát, hovatovább költséghatékony is, akkor van piaci értéke.

Az adatkutyákhoz nem értő emberen nem segít, de a kutya szeret játszani, és könnyen bevon a játékba. Sokan játékosan használják a GPT alkalmazásokat és nem tovább, a felhasználók egy része azonban megtalálja a helyét a saját munkavégzésében.

Marketing, gamifikáció jeles!

Tervben van a GPT 5 nevű modell, de előtte a GPT 4 tematikus hangolása történik, ami mellett egyre inkább a minőségi adatforrások felhasználása felé fordul a modellépítés, és nem a méret felé.

Tematikus hangolás, minőségi adat. Ez egy hatalmas munka, és működőképesen kivitelezve megdöbbentően hatékony speciális alkalmazást kapunk.

Valami még azonban hiányzik.

Van egy MI felé bizalmat építő elvárás, aminek semmilyen szinten nem felel meg a GPT, az pedig a magyarázhatóság. Ha ez valahogy belekerül, azaz jól válaszol nekünk és a legrelevánsabb adatforrást is képes csatolni a válaszához, mintegy magyarázatképp, akkor már nem adatkutya, hanem új generációs asszisztens. Aminek az égvilágon semmi köze a generális mesterséges intelligenciához, hanem egy elképesztően erős speciális MI támogató megoldás. Sokakat meggyőzne ez az új képesség, és az EU MI irányelveknek megfelelést is elképesztően megkönnyítené.

Addig meg marad a felügyeletet igénylő, okos társ, a GPT 4. 

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL: GPT a munka szolgálatában

adatkutya animáció copyright Sunrise Inc.

Csatlós Béla, IT Support, Clementine