Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL – Kínai MI-kutatók az USA-ban

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL – Kínai MI-kutatók az USA-ban

2024. október 02.

Az új, különösen a mesterséges intelligenciát is érintő hidegháború egyik területét a szakemberek, tehetségek megtartása jelenti. Mit csináljon az USA, amely már most is nagyrészt pont a kínai, emigráns szakértelemre épít?

Az alábbiakban munkatársunk véleményét olvashatják.

LINK: https://www.brookings.edu/articles/us-security-and-immigration-policies-threaten-its-ai-leadership/

KOMMENT

A fenti cikk rámutat, hogy az Egyesült Államok mesterséges intelligencia terén elért globális dominanciája jelentős mértékben kínai tehetségekre támaszkodik, ami egyre törékenyebb alapot jelent. Bár olyan amerikai vállalatok, mint az OpenAI és a Microsoft, az innováció élvonalában vannak, világos, hogy a kínai szakemberek kulcsszerepet játszanak ezekben a sikerekben. 2022-es adatok alapján a világ legjobb MI-kutatóinak közel fele kínai volt, ami rávilágít arra, hogy az amerikai MI-ipar sikere a külföldi tehetségek beáramlásától nagyban függ. Éppen ezért az amerikai biztonsági és bevándorlási politikák, amelyek korlátozzák a külföldi kutatók beáramlását, hosszú távon veszélyeztethetik az USA versenyelőnyét. Az MI olyan globális iparág, amely az együttműködésre és a legjobb szakemberek bevonására épít. Ha az Egyesült Államok túlságosan bezárkózik és biztonsági félelmei miatt elidegeníti ezeket a szakértőket, azzal hosszú távon lelassíthatja saját fejlődését.

Másik fontos szempont, hogy a kínai kutatók és mérnökök hozzájárulása nem csak technikai tudást jelent, hanem kulturális sokszínűséget is, ami kulcsfontosságú az innovációban. A különböző háttérrel és látásmóddal rendelkező szakemberek sokszor olyan megoldásokat és ötleteket hoznak, amelyek új perspektívákat nyitnak meg a technológiai fejlesztések előtt. Az amerikai gazdaság és MI-ipar egyik legnagyobb előnye éppen ebben rejlik: a globális tehetségek szintézisében.

A nyitottabb bevándorlási politikák mellett azonban az USA-nak hosszú távon növelnie kellene a belföldi STEM (természettudomány, technológia, mérnöki tudományok és matematika) oktatás színvonalát és vonzerejét is, például a hátrányosabb helyzetben lévő tanulók pénzügyi támogatásával, a felzárkóztató programok fejlesztésével. Ha képes saját diákjait megfelelően felkészíteni a technológiai karrierre, akkor hosszútávon kevésbé lesz kiszolgáltatva a külföldi tehetségeknek.

Az Egyesült Államoknak el kellene ismernie, hogy a tehetségek megtartása nemcsak a gazdasági előnyökről szól, hanem stratégiai fontosságú a globális versenyképesség fenntartásában is. Ha az USA nem tart lépést a tehetségek áramlásának kezelésében, Kína – ahol az MI oktatás és kutatás is folyamatosan fejlődik – hamar átveheti a vezetést.

Molnár Anna, junior adatelemző, Clementine