Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

Rövidhír kommentárral: Mélytanulás alapú szöveg és kép generálás találkozása Stanley Kubrick Űrodüsszeiájával.

Rövidhír kommentárral: Mélytanulás alapú szöveg és kép generálás találkozása Stanley Kubrick Űrodüsszeiájával.

2022. szeptember 05.

Az 1968-ban készült, a legendás Stanley Kubrick által rendezett, több lista szerint a legjobb science fiction filmnek számító alkotás újra a hírekbe került. Pontosabban: annak híreiből lettek hírek. A magyarázat? A szóban forgó 2001: Űrodüsszeia jövőbeli (egy iPadhez egyébként kísértetiesen hasonló eszközön olvasott) híreihez az alkotók annak idején 36 jövőbeli hírt gyártottak – némelyike látszik is a filmben. 

Nos, most egy csapat a GPT-3 MI-szöveg- és a DALL-2 képgeneráló algoritmus segítségével megalkotta a sosemvolt The Kubrick Times nevű újságot, amelynek szenzációs híreit itt lehet böngészni: https://vole.wtf/kubrick-times/

 

KOMMENT #1

„Egyet előre, kettőt hátra, kettőt előre, egyet hátra…” Tánclépés is lehetne, de ezek itt időben való előre-hátra szökkenések. Mikor, honnan, merre lépünk? A múltban vagyunk, vagy a jövőben? Szubjektív kognitív levezetés következik.

Van három pont az idővonalon: 1968, 2001, 2022. Legyenek sorban T1, T2, T3.

Van két szereplőtípus: emberek és algoritmusok. Legyenek sorban pirosak és kékek.

1. állítás: 1968-ben jövőbeli híreket írtak meg 2001-re emberek, a film készítői. T1 -ből piros íves nyíl T2-be.

2. állítás: 2022-ben múltbeli híreket írnak meg 2001-re algoritmusok. T3-ból kék íves nyíl T2-re.

Ez így sem lenne rossz, de mégsem fedi a valóságot. Annyival izgalmasabb a dolog, hogy mindez olyan adatok alapján történik, amelyek 1968-ból származnak. Ezért a 2. állítást szükséges újrafogalmazni és formalizálni.

2. állítás_javított. 2022-ben az algoritmusok visszamennek az 1968-ban született adatokhoz, amelyek alapján híreket írnak 2001-re. T3-ből kék íves nyíl T1-be, ahonnan tovább lép a kék ívesnyíl T2-be.

Nagy ötlet volt T1-ben a pirosoktól, hogy jövőbeli híreket írtak. Arra viszont a kékek képesek, hogy jövőbeli híreket írjanak a múltra.

Kelemen Rita, senior elemző

 

KOMMENT #2

Minél ismertebb a téma, annál meggyőzőbben tud sok szöveget generálni. A tartalmi mélység az összefüggések, az ok-okozat kapujában megáll, ezekre nincs megoldás jelenleg. Kiválóan ír meg egy rövid cikket, termékbemutatót, egypercest, de ha regényt ír, akkor szét fog esni a cselekmény, nincs globális kohézió. Tudományos, akadémiai szintű tartalom előállítására, kutatásra teljesen alkalmatlan. 

Bátran mondhatjuk, hogy kép és szöveg előállítása megfelelő bulvár minőségben lehetséges. A https://vole.wtf/kubrick-times/ erre vállalkozott és győzedelmes. 

Stanley Kubrick és Arthur C. Clarke a sci-fi határait feszegeti, filozófiai mélységeket próbál adni, vitaindító gondolatokat, izgalmat kíván generálni: az információ hiányával, filozófia kapcsolódási pontokat nem adva, rejtve üzeni, hogy gondold tovább! A sci-fi határainak feszegetését nem a minőség irányába értem, átmegyünk űroperába. Nincs minden átgondolva, megalapozva. Kevés kritikusa van ezen alkotásnak, én közéjük tartozom. A Kubrick Times generált cikkei kiválóan mutatják a mentális szétcsúszást, szenzációhajhász, kifordult, racionálisan nem alátámasztható jövőképet az elrejtett hírekben: 

  • Argentína-Alaszka elektromos vasút (miközben az angol-francia tengeri alagút sikertelen)
  • Csökkenő indiai népesség (125 év maximális életkor)
  • Felszámolt olasz maffia (pár évvel a kiadás után, még nem is 2001-ben)
  • Kétnapos munkahét (valószínű ezzel a tempóval készült az SPACE STATION 5)

Teherszállító tengeralattjáró!!! Itt már át is mentünk mesébe, köszönöm GPT-3, DALL-2, hogy felhívtátok egy intellektuális kényszerből született trendfilm még több hibájára a figyelmet. 

Egy – nem saját – kritikus hangot zárszónak: ha „akkora” kultuszfilmről beszélünk, akkor nézzük meg a szellemi jogának az értékét, a kapcsolódó termékeket… nincs itt más, csak egy rajongói kör, amely azonban képes szórakoztató tartalom kategóriában sokkal érdekesebbet alkotni, mint a „mester”.  

Jó szórakozást a Kubrick Times olvasásához! 

Csatlós Béla, IT Support

 

Titkos melléklet

X:\SECRET\gpt-3-spaceod-secret.script
---GPT-3 szabad szöveges parancs, szöveg generálásához, Űrodüsszeia első ---fejezet
#Majmok véletlenül választott helyszínen felfedezik az eszközhasználatot, nem kognitív fejlődés, tapasztalás útján, valamilyen szabadon választott véletlen sci-fi elem felhasználásával. A változást be kell mutatni a majmok tevékenységének bemutatásával.#