Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

Nyomokban MI-t tartalmazhat!

Nyomokban MI-t tartalmazhat!

2023. január 17.

A világhírű Stanford Egyetem közzétette, hogy oktatói az MI terén mire számítanak 2023-ban. A vonatkozó hír itt olvasható, kommentünk pedig a kép alatt.

Nyomokban MI-t tartalmazhat!

KOMMENT 

Szédítő sebességgel fejlődik a generatív mesterséges intelligencia: vadabbnál vadabb hírek látnak napvilágot. Csak párat említve:

  • 2026-ra elfogy a nyelvi modellek által felhasználható forrásanyag?!
  • Kitiltottak egy művészt digitális művészeti alkotóhelyről, mert mesterséges intelligencia stílusban alkot?!

Frissítően hat a hírek káoszában egy összefoglaló jellegű cikk a Stanfordról.
 
Az MI szakértők egy része már elfogadja, hogy a mennyiségből nem lesz minőség. Jobb minőségű tanító adatok kellenek, meg kell tisztítani, sőt értékelni is. El kell kerülni a Galactica „tudományos” nyelvi modell generátor nevetségesen szörnyű tévedését a Laika kutyához hasonlóan űrbe küldött medvékről.
 

A generatív vonalba ömlik a tudás, pénz és energia, porondon a szövegből történő videógenerálás, ami extrém nehéz feladat, a gazdasági megtérülése pedig rövid- és középtávon is kérdéses…

… azért a piaci szereplők próbálkoznak hasznot húzni a jelenségből, amely félkész MI termékek piacra dobását jelenti, jobb esetben fizetős „BETA” kiegészítéssel, egészen a megtévesztő elnevezésű előfizetős ChatGPT alkalmazásklónok megjelenéséig az okoseszközök alkalmazás-boltjaiban.

Jó kis cikk volt ez, zárnám soraim, amikor kopogtatnak az ajtón, és belép Asimov mester szürke kabátjában. Fagyosan rám tekint. Szavak nélkül üzeni: Gyilkos robotok működnek USA-ban!

Nem, ez nem sci-fi, a cikk hivatkozik alkalmazott gyilkos robotokra és szabályozásukra. Hitetlenkedek. Kizárt, hogy ez 2023-ban történik, lenne előzménye; és kiderül, hogy ember által irányított gépekre hivatkoznak. Ekkora az MI értelmezésével kapcsolatos káosz, hogy a Stanford egyetem szakértői is összekeverik a hadászati önjáró gyilkos gépeket az ember által irányított egyszerű drónokkal.

Jól indult, de remélem, ezt a Stanford cikket nem teszik be egyetlen egy tanító mintába sem.

Csatlós Béla, IT Support, Clementine