Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL: MI jog dióhéjban, és a MI jog diófája

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL: MI jog dióhéjban, és a MI jog diófája

2023. június 02.

Egy jogi összefoglaló azt próbálja körüljárni, hogy a szerzői jogban mi vonatkozik a mesterséges intelligencia által, vagy annak segítségével készült képekre.

LINK:https://arsboni.hu/a-mesterseges-intelligencia-altal-generalt-kepek-jogi-keretei-korunk-muveszeteben/

KOMMENT

Az Absoni gyakornoki programjának keretében született cikk egy kiváló összegzése az MI szerzői joggal kapcsolatos tudnivalóknak: kötelező olvasmány.

A jövőkép boncolgatása nem volt a cikk fókusza, pedig izgalmas vetülete van. Az EU által immáron több éve készített mesterséges intelligencia szabályozó tervezete elérhető. Egy éve azt mondta volna mindenki, hogy minden a terv szerint megy, időre kész lesz, aztán a folyamatban lévő munka ütemezését úgy borította fel a GPT technológia sikere, mint traktor a bakterházat.

Az EU transzparens, etikus, magyarázható mesterséges intelligenciát szeretne a kontinensen bevezetni, amelyet minél kritikusabb területen alkalmaznak, annál magasabb elvárásoknak kell megfelelnie. Ha valami újszerű és sehogy nem felel meg a fenti kritériumrendszernek, azt fejlesztői sandboxokba zárják.

A sandbox- és transzparencia-korlát jelentősen letöri a cash – grab versenyképességet Kínával és az USÁ-val szemben, ezt kár vitatni: tény. Mit értek ez alatt?

Kína – napjainkban:

Állami tulajdonú, zártláncú kamerarendszerek adatainak felhasználása olyan természetességgel képezi mesterséges intelligencia rendszerek tanító adatbázisainak alapját, amilyen természetességgel van tiltva az EU-ban.

USA – etikus MI fejlesztői megbeszélés:

  • Főnök, felmerült itt egy kérdés, a tanító adatbázisba belekerültek élő személyek alkotásai, nagy számosságban, mit kezdjünk a problémával?
  • Nem problémaaa! Funkció! Tudjon a rendszer élő személyek stílusában alkotni!
  • Nem lesz ebből gond, főnök?
  • Elnézést kérni könnyebb, mint engedélyt.

Az EU szabályoknak megfelelés és sandbox hosszú távon mit jelent? Ha a fejlesztőt nem lehetetleníti el a globalizált piacból eredő digitális gyarmatosítás, az EU szabályoknak megfelelő modellek tanító adatbázisa teljességgel transzparens lesz. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy a finomhangolás legvégső fázisában a termék jobb legyen, mint a nem-EU-konform versenytársé. De ez nagyon időigényes, és a nem áttekinthető, tanító bázisú modellek finomhangolása is nagyon hatékony megoldás. Sőt folyamatban is van: a GPT 5 előtt a GPT 4 finomhangolt tematizált alverziói jönnek.

Pezseg az MI szcéna, a kommercializált nyelvi modellek világát éljük, követhetetlen mennyiségű startup, ígéret, alkalmazás.

Nem csak fejlődünk, hanem felnövünk is: lassan érkeznek a nagyvállalati igényeknek megfelelő nyelvi modell termékek is (watsonx.ai), amelyek jól beállítva ugyanarra a kérdésre, remélhetőleg ugyanazt a választ adják.

Elkalandozva, de újra csatlakozva a kezdő gondolathoz, mégis mi tekinthető műnek: State-of-the-Art ipari hatékonysági szintű termelőeszközzel hozunk létre tartalmat. Álláspontom szerint már az eszköz használat adja a művészeti potenciált. Látensen közeleg a jogi tényállás is, amikor is egy hype kapcsán elkészül az „első” százkilencvenhétezer-nyolcszázötvennyolc plusz háromszázhét per másodperc egyforma alkotás, mind eredetiséget követelve.

 

Csatlós Béla, IT Support, Clementine