Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL - MI Krónika 2024

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL - MI Krónika 2024

2024. május 27.

RÖVIDHÍR:
A Stanford Egyetem Mesterséges Intelligencia Intézete idén is publikálta átfogó MI-jelentését. 2024-ben – tekintettel a szakmai terület iránti felfokozott érdeklődésre – az eddigieknél is vastagabb lett a riport. A 10 legfontosabb megállapításból vajon melyikhez fűz kollégánk kommentárt, és miért pont ahhoz?


LINK: https://aiindex.stanford.edu/report/

Kiváló a bevezetőben megfogalmazott attribútuma a Stanford Egyetem Mesterséges Intelligencia Intézete által publikált MI-jelentésnek: teljesség. Félezer oldalnyi információ: aktuális, érdekes, izgalmas - mindez úgy, hogy napjainkban a mesterséges intelligenciával kapcsolatos hírek sokasága és a kiélezett versenyből eredő újabbnál újabb bejelentések elérték a „Mordkontra! Hirschkontra! Fedák Sári!” szintet.

MI-jelentés, index – száraz nagyvállalati, avagy mély akadémiai tartalmat sejtet. Nem is lehetne nagyobbat tévedni: ez egy képes krónika, az MI-vel kapcsolatos hírek hiteles gyűjteménye, hol szórakoztató, hol tényszerű, de okvetlen informatív, sőt számos nehéz kérdésben közérthető válaszokat nyújt.

Krónika-ajánlóként két téma: egy apró, de fontos érdekesség kiemelése mellett nézzünk bele a nehéz kérdések sommás megállapításaiba:

Okosabb az MI, mint az ember 2023/24-ben?

Tervezésben, érvelésben és úgy általánosságban a komplex-kreatív feladatokban elmarad az emberektől, de már vannak feladatok, amelyekben a humán teljesítményt messze meghaladja.

Mennyire általános és globális az MI-fejlesztés?

Szürreális utópia, hogy az MI az emberiség számára egyenlően hozzáférhető lesz. A fejlesztések terén különösen torz a kép. Az USA viszi a fejlesztéseket, majd az EU és Kína. Az arány 12:4:3. Egy másik dimenzióban nézve: globálisan 2023-ban 72 projektből 15 tisztán akadémiai, a többi piaci vagy piaci és akadémiai együttműködés.

Mennyire bíznak a befektetők az AI-ban, él még a hype?

Acht-Eight-八个

Egy adott lufi maximális mérete akkor határozható meg a legpontosabban, mielőtt kipukkan. Az MI befektetések 2022-es megtorpanását követően, 2023-ra nyolcszorosára nőtt a befektetések mértéke: 25 milliárd dollár! A hype fokozódik!

A cikk végére egy érdekesség, az MI-vel kapcsolatos szabályozók számáról.

Sokszor szokás hangsúlyozni, hogy az EU az MI szabályozással élen jár, és a szabályozás szigora lehet, hogy versenyhátrányt okoz. Viszont a piaci és társadalmi hatásokat EU szinten nézve, közép- és hosszú távon, a szabályzás következményei előnyösebb környezetet hoznak létre.

A fenti ábra alapán, a nagy EU MI szabályozó, csak csepp a tengerben, számos EU-s tagállam rendelkezik szakterület specifikus MI szabályozókkal, az USA pedig egyenesen vezeti a listát és a szabályozások sokasága ellenére az innovációt is.

Csatlós Béla, IT Support, Clementine