Skip to main content

Kutatás

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

Szöveganalitikával slágert? Lehetséges!

Szöveganalitikával slágert? Lehetséges!

2017. augusztus 16.

Az Axis of Awesome – ’Four Chord Song’ című produkciója óta köztudott, hogy nem feltétlen az egyedi, fülbemászó dallamok jelentik egy-egy zenei alkotás számára a siker kulcsát. A jól megválasztott szavak, kifejezések ugyanolyan fontosak a csúcsra jutáshoz. Ezt bizonyítandó, a szöveganalitikai megoldásokkal és adatbányászattal foglalkozó Clementine feldolgozta a 30. hét rádiós játszási listáinak Top 40 magyar nyelvű dalát, és a szövegek elemzésével vizsgálta a leginkább használt népszerű szavak, kifejezések előfordulását, rendszerességét. (Az elemzés alapjául szolgáló rádiós lista itt érhető el: http://zene.slagerlistak.hu/magyar-radios-top-40-slagerlista/2017/30.)

A módszertani szempontból első ránézésre sem egyszerű feladat (a dalszövegekből létrehozott adatbázis az SPSS Modeler szoftverben került tisztításra, -rendszerezésre, majd a Text Mining megoldás segítségével egy területspecifikus szótár kapcsolódott az adatokhoz) során kiderült, hogy a helyzet még bonyolultabb. A magyar nyelvű dalszövegek izgalmas részét képezik ugyanis azon kifejezések, melyek egy-egy kontextusban eltérő jelentéssel bírnak: mindenki ég a vágytól és sokan ezt éppen a kék ég alatt teszik; gyakran fúj a szél, miközben a szakadék szélén ácsorognak; de nyáron a hajunkat is feltűzzük, ha a lobog a tábortűz, meg ne égjen. Ezért olyan szótárt kellett létrehozni, amely tartalmaz a dalszövegekre jellemző szókészletet mellett olyan szabályokat is, amelyek kiküszöbölhetővé teszik a sok azonos alakú kifejezést, illetve felismerik a legjellemzőbb szószerkezeteket is. 

Az elemzés végeredményeként készült ábráról kiderül, mit hallgatunk szívesen a nyáron, mik azok a kifejezések és trópusok, amelyek vissza-visszatérnek. Így már gyerekjáték lesz megírni a jövő nyár legnagyobb slágerét ;)