Skip to main content

Rendezvény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

dataSTREAM 2024 – már elérhetők a prezentációk és előadások

Rendezvény

2024. június 05.
2024. május 14-én megrendeztük az idei dataSTREAM konferenciát, amelynek előadásait és prezentációit most azokkal is megosztjuk, akik lemaradtak a rendezvényről, vagy visszanéznék a legérdekesebb részeket. Az előadások rövid leírása, valamint az elérhető prezentációk és videófelvételek az alábbi cikkben találhatók.

Körmendi György

Ügyvezető igazgató, Clementine

Több évtizede foglalkozik adatbányászattal, adatelemzéssel, adattudománnyal. 2005-ben alapította meg a Clementine-t, ami az adatbányászati, statisztikai alkalmazások egyik vezető magyar szállítója, az SPSS szoftverek magyarországi specialistája. A szoftverdisztribúció és a klasszikus kognitív rendszerek mellett a magyarországi üzleti hang- és szöveganalitika úttörő innovátorai, magyar nyelvű komplex gépi rendszereik egyedülállók.

Horváth Katalin

Partner, CMS Budapest Ügyvédi Iroda

Elismert technológiai jogászként BankTech/FinTech jogra, outsourcingra, adatvédelemre, kiberbiztonságra, szoftver-, informatikai, valamint szerzői- és szellemi tulajdonjogokra szakosodott. Szakterülete kiterjed a mesterséges intelligencia és más feltörekvő technológiák jogi szabályozására is.

EU AI Act a gyakorlatban 

A mesterséges intelligencia szabályozásáról szóló új EU rendelet gyökerestől megváltoztatja az MI rendszerek fejlesztését, használatát is. Az előadás gyakorlati oldalról vizsgálja meg, hogy milyen típusú MI megoldások lesznek tiltottak, melyekre fognak szigorúbb szabályok vonatkozni, és az MI értéklánc szereplőinek milyen új kötelezettségei lesznek ezzel kapcsolatban.

Kovács-Ördög Zita

Data Scientist, Clementine

2012 óta a Clementine adatelemzési és KFI szakértője. Főként nagyvállalati partnerek adat- és szövegbányászati projektjeinek vezetésével, illetve az ezekre a technológiákra épülő megoldások szervezeti integrációjával foglalkozik.

Vada Gergely

Founder & CEO, Fusion Vital

A Fusion Vital alapítója, c. egyetemi docens, a Magyar Alvás Szövetség alelnöke, a Magyar Alváskönyv társszerzője, a Közszolgálati Egyetem Katonai Repülő Intézetének, illetve a Kecskeméti Repülőkórháznak állandó szakértője. Közel 15 éve foglalkozik matematikai-élettani algoritmusok alkalmazására épülő egyéni és csoportos életmód-tanácsadással.

Adatokkal a jóllét útján: 12 év tapasztalata a szervezeti egészségmenedzsment területéről

Kovács-Ördög Zita és Vada Gergely előadásában bemutatja, hogy az elmúlt évtized során az eredetileg kutatás-fejlesztésként induló életmódfelmérési projektjük hogyan fejlődött egy komplex, adatalapú egészségtérkép megoldássá, amelyet az E.ON Hungária Csoport évek óta alkalmaz munkatársai támogatására, illetve szervezetfejlesztésre. A vállalati esettanulmány példáján keresztül szemléltetik, hogy a data science megközelítésnek köszönhetően a vállalati jólléttel kapcsolatos hiedelmek hogyan lettek objektíven mérhetők. Megnézik azt is, hogy milyen tényezőket azonosítottak, amelyek az egyén, a vezető, és a vállalat egészének fenntartható, egészséges teljesítményéért felelnek, valamint, hogy a vállalati juttatási és személyes fejlesztési költségek optimalizálásához hogyan járulhat hozzá a személyre szabottság.

Molnár-Edőcs Eszter

Vezető elemző, Clementine

A Budapesti Corvinus Egyetem marketing szakán, alkalmazott statisztikai mellékszakirányon végzett. 2007 óta dolgozik a Clementine-nál adatbányászati elemzöként és tanácsadóként.
Munkái során elsösorban a vállalatok CRM folyamatival kapcsolatos elemzésekkel foglalkozik. Az elmúlt években komplex AML rendszer fejlesztésében vett részt.

Hálózatvizualizáció a pénzügyi csalások elleni harcban

A korrupció elleni küzdelemben kiemelt fontossága van a gyanús számlaforgalmi tranzakciók azonosításának, az olyan pénzügyi kapcsolatok kiszűrésének, amelyek korrupciós tevékenységre utalhatnak. Az előadás a pénzügyi tranzakciókra hálózatként tekintve, hálózatelemzési és vizualizációs módszerekkel azonosítja a gyanús tranzakciókat, kapcsolatokat, amelyek részletes feltárása gépi tanulási algoritmusokkal még hatékonyabbá tehető. Az előadás a teljes folyamatot kívánja megmutatni az adatelőkészítéstől kezdve az adatbázisban több entitásként megjelenő számlatulajdonosok entitásainak összevonásán és a hálózatelemzésen keresztül az eredmények ábrázolásáig. Az adatelőkészítéshez és az entitásösszevonáshoz IBM SPSS Modelert és Pythont, a hálózatelemzéshez i2 Analyst’s Notebook-ot használunk.

Pohly Ferenc

Kiterjesztett-valóság felelős, Leopoly

A Clementine Láncreakció podcastsorozatának szerkesztő-műsorvezetője, valamint a Leopoly kiterjesztett-valóság felelőse. A dataSTREAM-en rögtönzött előadást tartott az Open AI által előző nap belejentett hírekről.

Leelőssy Ádám

Adjunktus, ELTE Meteorológiai Tanszék

Meteorológus, az ELTE Meteorológiai Tanszékének adjunktusa. Kutatási területe elsősorban a levegőminőség számítógépes modellezése és előrejelzése. 2012 óta az ELTE számos időjárás-előrejelzéssel és légkörfizikával foglalkozó kurzusának oktatója.

GraphCast: az időjárás-előrejelzés gépi tanulása

A mesterséges intelligencián alapuló időjárás-előrejelző modellek, például a GraphCast a hagyományos fizikai modellekéhez hasonló pontosságú előrejelzést kínál azok számítási költségének töredékéért. Az előadásban az első magyarországi futtatások tapasztalatairól számolunk be: Valóban megbízhatóak az előrejelzések? Mik a modell korlátai? És hol marad hely a fizikának?

Csatlós Béla

Szakértő, Clementine

Mottója: „Az ember harmadik legjobb barátja a hálózat.” A Clementine csapatában ezen barátság elmélyítésére nap mint nap lehetőség adódik számára: adatbázisok, adatsémák, interfacek, elmélet, módszertan, gyakorlat, támogatás és a legújabb i2 Group képességek integrálása elemző rendszerekbe.

Internet – Mentés másként, egy i2 történet

Az internetes hálózati szolgáltatások keresőfunkcióiból, valamint az internetes adatbázisok adatforrásaiból származó, hálózati sémába rendezett komplex adatokat az elemzést, kiértékelést követően ritkán rögzítik teljességükben helyi relációs adatbázisba. Számos informatikai, szakmai, üzleti megpróbáltatás vár azokra, akik mégsem hajlandóak lemondani időbélyeghez rendelt internetes kutatásaik saját adatvagyonba történő beemeléséről. Kíváncsi érdeklődőknek és adatmigrációkban edzett veteránoknak egyaránt izgalmas témákat feszeget az i2 Group megoldása a fenti kihívásra.

Huszti Dániel

Data & AI Technical Sales, IBM

Az IBM közép-kelet-európai régiójának adatelemzési szakértője. Fő feladata az üzleti, technológiai tanácsadás és a nagyvállalati ügyfelek igényeinek megfelelő komplex megoldások tervezése.

Irányítsd az AI-t, mielőtt az irányít téged!

A generatív mesterséges intelligencia rohamos fejlődése óriási lehetőségeket tartogat, de egyben komoly kihívásokat is jelent. A technológia felelős és átlátható alkalmazása létfontosságú annak érdekében, hogy elkerüljük a negatív következményeket és biztosítsuk a jogszabályi megfelelést. Vajon miként lehet ezt megvalósítani nagy nyelvi modellek esetén?

LÁNCREAKCIÓ ÉLŐ PODCASTFELVÉTEL

Résztvevők:
Körmendi György, ügyvezető igazgató, Clementine
Pohly Ferenc, szerkesztő-műsorvezető, a Leopoly kiterjesztett-valóság felelőse
Kovács-Ördög Zita, Data Scientist, Clementine
Fegyó Tibor, ügyvezető, SpeechText Kft.