Skip to main content

Rendezvény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

Videóanalitika és az adatbányászat

Videóanalitika és az adatbányászat

2018. március 28.
A márciusi Clementine dataStream meetup középpontjában a videóanalitika, az így rögzített nem strukturált adatok feldolgozási lehetősége állt.

Az előadók számtalan konkrét megoldással, gyakorlati példával mutatták be a jelenlegi technológia lehetőségeit.

  1. Németh Zoltán, a Ustream senior engineering managere a videó analitika jelen fejlettségi szintjét sporteseményeken készült felvételekkel mutatta be: Wimbledoni tenisz mérkőzések, a US Open vagy éppen egy golf mérkőzés elemzésén keresztül. A gyakorlati példákon keresztül fény derült a broadcasting cégek iránti elvárásokra, valamint a jövő fejlődési lehetőségeire is.

  2. Boa László, az IBM képviseletében az utcai kamerák által rögzített tartalmakat elemezte, méghozzá kiemelten a brazíliai Rio de Janeiróban megrendezett 2016. évi nyári olimpiai játékok segítségével. Az ott működő kamerarendszert és a képekből levont következtetéseket ugyanis az IBM szakértői működtették, és a videó analitika segítségével vontak le következtetéseket: hány fő tartózkodik egy-egy helyszínen, milyen csoportosulások várhatóak, vagy éppen hogyan lehet valakit azonosítani anélkül, hogy látszódna az arca. Szó esett még a közlekedésben rögzített felvételek feldolgozási lehetőségeiről, az ezekből levont következtetések feldolgozásáról. Az ilyen és ehhez hasonló közbiztonsági megoldások ma már egyre elterjedtebbek, aktívan segítik a bűnmegelőzést.

  3. Fülöp Péter Gergely, az NRC marketingkutató cég UX kutatója a szemmozgás-követéssel foglalkozó kutatásuk eredményeit mutatta be. A hirdetéseken vagy éppen a honlapokon elhelyezett információk hatását szemkamerával mérték, így derült ki, hogy hova néznek a fogyasztók, hol találhatóak az ún. vakfoltok stb. Példát láthattunk arra is, hogy hogyan változik az eltelt másodpercek alatt az információ befogadása, valamint mit nézünk meg egy-egy videós tartalomban. Utóbbit maguk az NRC munkatársai prezentálták egy szemmozgást mutató videóban: Magyarország image filmjét nézték végig, majd elemezték Spotlight Plus szoftveres megoldásuk segítségével.