Skip to main content

Színes

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

A kalóz útikalauz, avagy az MI művésznyúl üregének titka

A kalóz útikalauz, avagy az MI művésznyúl üregének titka

2022. október 06.

Varázslat. Rejtély. Misztikum. Einstein szerint, rejtélyekkel küzdeni és titkok megfejtésén töprengeni, megtapasztalni az ismeretlennel való találkozást, minden igaz művészet és tudomány forrása. A mesterséges intelligencia algoritmusok is az ismeretlenre kívánnak választ adni, nem kivétel ez alól a szövegből képet generáló modell sem. 

A gépi tanulás nem képes átérezni az igazi művészetet, de a modell alkotója és használója ember. Az ember képes! Nem újkeletű a digitális művészet, ennek ellenére a szcénát forradalmi hangulat uralja! Következzék a friss hírek áttekintése: honnan hova tartunk. Mi ez a forradalmi lendület? Előtte azonban… csodáljuk meg a forradalom eme gyermekét:

Kifordult, inhumán, merész, kifejező. Ha ecsetet ragadnék, ez nem menne ilyen minőségben. Nem is szabad felvenni a kesztyűt (ecsetet), géppel nem versenyzünk! A gépet azért csináljuk, mert hatékonysági szempontokból túl kívánjuk szárnyalni a humán teljesítmény korlátait (ez esetben nem kellett volna ekkorát ugrani). A fenti kép 10 másodperc alatt készült el, kezemet Michelangelo Buonarroti vezette - a szenvedély, a stílus az ő életművének szintézise, alapjául szolgál minden, ami a történelemnek megmaradt: az első szárnybontogatásaitól kezdve a pályája csúcsáig.

De mit is csinált a kezem? Festett? Nem.

Regisztrált a DreamStudio (Stable Diffusion) ingyenes szolgáltatására majd a „Prompt Guide”, azaz a felhasználói kézikönyv megnyitása nélkül, megkezdődött az alkotás folyamata: egyszerű angol mondatok írása, melyben megadjuk a kép cselekményét és a művészeti stílust. Katartikus, alkotási élménynek indult, de egyből jött a megütközés: több kép készítése egyszerre?! Művészet generálása ipari mértékben? A generálás során, újra művészi élmény üt meg: ez lenne az én kezem? Ámulva a teljesítménytől, a Generate gomb, melynek neve Dream, nyomkodásával – az eredeti szöveg változtatása nélkül - az ingyenes keret elfogyásáig „alkottam”. Majd hátra dőltem, és azt mondtam: Ez jól esett! Gyorséttermi élmény, de nem street food.

Vissza az útikalauzhoz.

A fényképezőgép feltalálása, a Photoshop alkalmazás létrehozása. Mindkettő olyan időpont, amikor egyesek a festőművészet halálát kiáltották. Nem történt meg. Most hasonlót kiáltanak, és ez a kiáltás jogos fájdalomból jön, de hogy végzetes -e a sérülés, azt vizsgáljuk meg.

A technológia 

Fogjuk az internetet, mentsünk le minden képet, mindent, de mindent - még a vízjellel ellátott képeket is. A mentés során figyeljünk oda, hogy ki az alkotó, mert kell a metaadat, minél több információ van, annál jobb. Építsünk belőle hatalmas adatbázist, amire ráküldhetjük a saját kép generáló mélytanuló megoldásunkat. (Olyan irányban nem gondolkodik senki, hogy adjunk a képrajzoló programnak egy photoshop alkalmazást, ismertessük az alapvető rajz funkciókat és mutassunk neki egy fényképet. Értelmezze a képet, és jöjjön rá magától, hogy hogy tud ilyet rajzolni.) Ezek után leprogramozza, hogy meghatározott formában megadott szöveges tartalmat bemenő adatként tudjon értelmezni a modell, a fentiek alapján meg generálja le a kész képet.

A szereplők

DALL-E-2, Midjourney, Stable Diffusion.  Ez a három alkalmazás nagyot fejlődött, egymástól függetlenül. Az általuk alkotott képek minősége a digitális művészet kategóriában képes versenyezni a legjobb emberi művészek által készített mesterséges intelligencia mentes digitális alkotások minőségével. Elképesztően körülményesen kell fogalmazni, hogy pontosan elhatároljuk egymástól a kettőt. Nem mindenki látja ezt tisztán. Mindenki szeme előtt, de a nyúl üregében rejtve, új kategória született.  Így hát, szabad a verseny! Következzék az első AI segítségével generált versenygyőztes művészeti alkotás, egy új korszak első bajnoka. (Megjegyzés: A zsűri nem tudta, hogy MI generált művészeti alkotást értékel - fel volt tüntetve az alkalmazás neve, az nem mondott nekik semmit – mellesleg, állításuk szerint, ez utólag sem befolyásolta volna őket, technika – technika, digitális - digitális) 

A jog

EU – Mesterséges intelligencia szabályozás közeleg. Hosszú történet, röviden: nem fedi le.

USA – alapvetően legális, ha üzleti haszon a cél szürke, feketés - kellene szabályozni.

Az etika

A digitális képekkel foglalkozó nagyobb vállalkozások zárják kapuikat a mesterséges intelligencia megoldásokkal generált képek előtt a nem MI-t használó művészek védelme érdekében, a jogi szabályosság szürkesége okán.

Az MI művésznyúl üregének izgalmas hétköznapjai

Elkészült az első mesterséges intelligenciával generált képregény, a főhősnő designja egy híres létező személy alapján készült – jó sok kép van róla az interneten, így stabilan és szépen lehet rajzolni. Extra fordulat, az USA-ban szerzői jogi védelmet kapott az alkotás - a szerzője bejegyezte (nem az AI, hanem aki készítette).

Az ingyenes generátorok között jelennek meg a fizetős képgenerátorok, gyakran minőségi nyomtatási opciókat kínálva.

Az internet alapú képgenerátorok tartalmi szűrőket tartalmaznak, elkerülendő szexuális, és jogszabályba ütköző tartalmak gyártását. Egyes művészek stílusának ismeretével azonban a tartalom szűrők védelmi hatékonysága megkérdőjelezhető.

Léteznek nem internetes generátorok, melyek módosítható beállításokkal rendelkeznek, mint egyedi tanítható mintakészlet, tartalmi szűrő mentesség, HQ felbontási minőség.

Az interneten található művészeti galériák között található néhány, melyek szerzői kiválóan leírják szövegesen is képeiket. Ezek a képek a tanító minták etalonjai. Mellékhatások jelentkeztek: az adott művész stílusát olyan képességgel képes utánozni a modell, hogy a plágium jogi tényállásának megállapítása, már csak – az esetek 90%-ban a mesterséges intelligencia megoldásokhoz nem értő – bírókon múlik. Jobb esetben szakértők csatája várható. A jogi szabályozást ezek az első perek fogják indokolni, illetve angolszász jogban precedens értékű döntések születhetnek meg.  

 

Csatlós Béla, IT Support, Clementine

  • A mesterséges intelligencia már nem a jövő zenéje, avagy japán popsztártól a generatív megoldásokig