Skip to main content

Színes

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

Az első nyári olimpia, amelyben az MI is fontos résztvevő

Az első nyári olimpia, amelyben az MI is fontos résztvevő

2024. augusztus 07.

Ahogy egy korábbi blogbejegyzésünkben bemutattuk, a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet kap a világ sportjaiban. Ennél azonban azóta már többre képes. A jelenleg is zajló 2024. évi párizsi olimpiai játékok magabiztosan él az MI adta lehetőségekkel, és ebből mind a sportolók, mind az őket lélegzetvisszafojtva nézők is sokat profitálnak. Erre mutatunk cikkünkben néhány példát.

Lásd a lényeget

A keresőóriás már korábban együttműködési szerződést kötött az NBC csatornával és az amerikai olimpiai csapattal. A Google természetesen nem csupán keresésekkel segíti a Team USA-ra kíváncsi nézőket: a mesterséges intelligencia segítségével sokkal többet kínál. Az olimpia előtt megszellőztetett riportokban a két cég képviselői elmondták, milyen széles körű kollaborációt jelent ez a Google termékei számára: például, ha az NBC kommentátora, Leslie Jones új sportágat tanul az olimpia idején, akkor a Google Gemini nevű generatív MI-chatbotjához fordul. De ugyancsak a Gemini segít ütemezni a mérkőzések nézési idejét, a Google Térkép 3D-s modelljei Párizst mutatják be fotórealisztikus módon, de terveztek egy „One Day in Paris” című késő esti adást, amelyben a Google Lens segítségével lehet felfedezni a francia fővárost.

Ez egy új típusú kollaboráció, hiszen a nagy múltú amerikai csatornának be kell építenie a hagyományos működésébe a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket.

Az NBC saját streamingszolgáltatása, a Peacock jó példa az MI-élményre: személyre szabott napi összefoglalókat nézhetnek meg az előfizetők, amelyeket a legendás, idén nyolcvanéves kommentátor, Ai Michels hangján hallgathatnak meg.

Csetelő atléták

De mi van azokkal, akik az első számú főszereplői a szinte folyamatos közvetítéseknek? Nekik is jó hírt jelent az MI. Itt van például a Nemzetközi Olimpiai Bizottság saját alkalmazása, az Athlete365, amely egy rendkívül praktikus információforrás az atléták számára. Ebbe az appba került most bele az AthleteGPT, amely nevéhez méltóan intelligens chatbotként segíti őket, hogy a helyszínekkel, dátumokkal, logisztikával kapcsolatos kérdéseikre bármikor, a nap 24 órájában azonnal választ kaphassanak.

Hatékonyabb rendezés

Az olimpia szervezői amellett, hogy például az energiahatékonyság monitorozásában is MI-t használnak, technológiai partnerükkel, az Intellel még többet tesznek az optimalizálás érdekében. A digitális iker megoldással – vagyis a valódi helyszínek virtuális szimulációjával – sokkal jobban tervezhetők az események. Ez nemcsak az energetikára, de a kamerák elhelyezésére vagy a megközelíthetőségre is igaz. Az eddig jellemzően gyári környezetben használt, az Ipar 4.0 egyik eszközének tartott digitális iker tehát újabb, innovatívabb felhasználási módját ismerhetjük meg.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy másik partnere, a kínai Alibaba pedig rekordszámú többkamerás visszajátszó rendszert biztosít mesterséges intelligencia alapú, kiváló minőségű rekonstrukcióval a felhőben.

Szenzorok mindenfelé

A 2024-es párizsi olimpiai játékokon az OMEGA immár a 31. alkalommal hivatalos időmérő. Az OMEGA MI-elemzése például a műugrás, az atlétika és a művészi torna területén lehetővé teszi a nézők számára, hogy jobban megértsék a sportolók mozgását és biomechanikáját. Emellett a műugrásban – az ígéretek szerint – továbbfejlesztett adatképeket láthatunk, amelyek új információkat szolgáltatnak az egyes sportolók teljesítményéről a levegőben és a vízbe éréskor. A mesterséges intelligencia alapú mozgáskövető technológia segíteni fogja a kommentátorokat és a nézőket abban is, hogy nyomon követhessék a sportolók helyzetét a következő sportokban: kenu, maraton, gyaloglás, kerékpáros országúti verseny és időfutam, kerékpáros hegyikerékpár, maratoni úszás, evezés, vitorlázás és triatlon.