Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

i2 – Trendek, történetek, jövőkép

i2 – Trendek, történetek, jövőkép

2024. január 22.

Miután az i2 szoftvercsalád kikerült az IBM berkeiből, a felhasználói közösségi élet is felpezsdült: 2023-ban újra megrendezték a régen hagyományosnak számító európai i2 User and Training konferenciát. A három napos rendezvény a hálózatelemzési újdonságok, esetpéldák színes kavalkádja volt. Cikkünkben ebből „szemezgetünk”, összefoglaljuk benyomásainkat és bemutatjuk a legizgalmasabb újdonságokat, trendeket.

Analyst’s Notebook útikalauz

A hálózatelemzésekkel foglalkozóknak ismerős lehet az Analyst’s Notebook szoftver. Bűnüldözői berkekben immáron 30 éve használják fejlett vizuális elemzést támogató eszközként. A hálózati elemzés azonban nem csak bűnözői csoportok és bűnszervezetek felderítésére alkalmas. Az Analyst’s Notebook nem köti meg az elemző kezét abban, hogy hogyan képzel el egy hálózatot, milyen adatokkal, kapcsolatokkal, elemzési attribútumokkal tervez – hovatovább már a hálózati elemzés előkészítő fázisában az elemző felfedezheti, hogy ugyanazon adatok felhasználásával más kérdéseket is meg tud válaszolni, ha változtat a hálózat struktúráján. Az előbb említett rugalmasság és a struktúraalkotási kreativitás lehetővé teszi, hogy a szoftver képes legyen tranzakciós, forgalmazási adatok, mint telefonhívások, számítógépes hálózati forgalom, e-mail üzenetváltások, ki-belépés/útvonaladatok vagy bankszámla-tranzakciók elemzésére is.

Számos különböző iparág és szektor hasznosítja a szoftver képességeit. A hálózatelemzéssel elérni kívánt cél rendre eltér, az adatok, az elemzési termék, az eredmény gyakran bizalmas jellegű, üzleti, szolgálati vagy akár államtitok, így továbbadása erősen korlátozott – azonban a módszertani elemek, jó megoldások egymás között megoszthatók, támogatva az új felhasználók fejlődését, bővítve a tapasztalt elemzők eszköztárát.

Szoftver a színfalak mögött – felhasználó és fejlesztő

A felhasználói tudásmegosztás különösen fontos a felforgató technológia világában, ahol a munkájában elmerült elemző nap mint nap mesterséges intelligencia megoldások sokaságának megjelenését látja, mindeközben a hálózati elemző szoftverében a megszokott munkamódszere évek óta hellyel- közzel ugyanaz.

Az  IBM úgy döntött, hogy a jövőben a felhő- és MI-megoldásokra fókuszál, ezért az i2 szoftverportfóliót értékesítette, és így az i2 portfoliómenedzsmentje visszakerült az i2 Group kezébe. Az i2 Group nagy lendülettel látott neki a platform megújításának: negyedéves, féléves ciklusokban érkeznek a frissítések. A felhasználói igények mentén számos belső fejlesztés zajlik, melyek, ha kellően sikeresek, a termékbe beépülnek, és mindemellett folyamatos a hibajavítás, a meglévő funkciók teljesítményének optimalizálása.

Történetek, melyek túlmutatnak a befektetés megtérülési mutatókon

Az i2 Group a felhasználói közösségi élet felpezsdítését is célul tűzte ki, ennek megfelelően a tudásmegosztás, az újdonságok kommunikációja, a felhasználói és partner kapcsolatépítési lehetőséget egy ernyő alá hozó i2 User and Training Conference (UTC) került megrendezésre Londonban 2023 szeptember végén.

Mike Barton, a Brit Birodalmi Lovagrend parancsnoki ranggal kitüntetett nyugalmazott rendőrtisztje, közvetlen stílusú előadásában kendőzetlenül mutatta meg a brit rendőrség útját, melynek során a hagyományos papír alapú ügyfeldolgozástól eljutottak a számítógépekkel támogatott ügykezelés és adatbázisépítés világa felé. A digitalizáció felé tett lépések a hatékonyság építőkövei, melyeket azonban – már 30 évvel ezelőtt is – a jogi keretek korlátoztak. Alapvető akadályt jelentenek a rendőri szervezetek területi munkamegosztását meghatározó illetékességi szabályok. Magyarországon is ismerős helyzet, hogy a folyó egyik oldala és másik oldala más megyéhez vagy más eljáró hatósághoz tartozik. A bűnözőket ez a dolog egyáltalán nem foglalkoztatja, a folyó mindkét oldalán ténykednek, sőt országosan és határon átnyúlva is. Az előadás több tragédiát bemutatott: sorozatgyilkosokat, akik kézre keríthetőek lettek volna, ha a szervezetek közötti együttműködés rendszeres adatcserére épül, digitális oldalról nézve pedig, ha meghatározott feltételek mentén, az adatbázisok együttesen elemezhetőek lettek volna. Ezt követően bemutatta azt a folyamatot, ahogy a rendőrtiszt a jövőbeli tragédiák elkerülésének érdekében forrásoknak jár utána és talál is megoldást: az i2 iBase adatbázist és i2 Analyst’s Notebook elemző eszközt. Sajnos a történet a felszín alatt még mindig nem az elvárt sikersztori, hiszen az adatbázisok együttes elérése nem jelenti az együttes elemzési képességet! De ebben is segít az iBase: a fenti hiányosságot képes áthidalni úgy, hogy közben a törvényi előírásoknak, adathozzáférési szabályoknak maradéktalanul megfelel. Jóérzést keltő eset példájával zárult az előadás, egy településre a bűnözés árnyékát vető, mindenkit markában tartó helyi bűnszervezet felszámolásával. A nyomozói rutin mellett az iBase köré épített bűnügyi elemzőrendszer segítségével hajtották végre e nem mindennapi fegyvertényt, egy teljes közösségnek adva vissza a normális polgári hétköznapokat, eltörölve a környék rossz hírét. Azoknak is érdekes az eset, akik a főkönyvek és számok világában élnek. A bűnszervezet felszámolása az állampolgárok felé kimutathatóan vagyoni hátrány megszűnését jelenti a helyi ingatlanterületek értéknövekedése révén, településszinten több millió font értékben. Ehhez hozzágondolva a bűnözéssel okozott kár vagyonelkobzással történő megtérülését, a jogsértő cselekmények megakadályozásával járó további károk keletkezését, az i2 szoftverek alkalmazásának megtérülése fontra és pennyre kimutatható.

i2 Connect – az új technológiai trend bemutatkozik

Az adat az új i2 Connect adatcsatolókon keresztül érkezik meg az i2 Analyst’s Notebook felületére. Ez nem egy újabb adattudományi Coelho, hanem a legújabb i2 Group technológiai trend.

Számos adatforrásnak az elemzésbe való bevonásának akadálya:

  • nem érjük el az adatot,
  • vagy csak úgy, hogy túl sok olyan adatot is kapunk vele, amit szabályozás okán nem kaphatunk,
  • vagy az adat elérése 2-3 éves fejlesztési projekt kezdeményezését jeleni,
  • vagy tudnánk kezelni az adatot, de arra nincs törvény által biztosított felhatalmazásunk,
  • vagy üzleti szempontból nézve, nem éri meg adatbázisban tárolni az adatot.

Az i2 Connect adatcsatolók jelentik a megoldást külső adatbázisok eléréséhez vagy belső nem iBase adatbázisokhoz való csatlakozás céljára.

Külső adatbázis lehet például: partnernél, kormányzati szervnél, nonprofit szervezeteknél található adatbázis, illetve az i2 Group vagy partnerei által lefejlesztett, meglévő alkalmazásokhoz kapcsolódó adatbázis.

Egy saját i2 Connect adatcsatoló beállítása egy mini fejlesztési projekt – ami tiszta munkaidejét tekintve, amennyiben az igények összeállításra kerültek és a környezet rendelkezésre áll – inkább napokban, mint hetekben mérhető.

Létezik „dobozos”, előre elkészített i2 Connect adatcsatoló. Az i2 Online keretében elérhető számos, az i2 Group által lefejlesztett és üzemeltetett csatoló, melyek olyan szolgáltatásokat tartalmaznak, amelyek segíthetik az elemző munkáját:

  • mint nemzetközi cégadatbázis kockázatkezelő modullal, OSINT megoldás elemeket tartalmazó szolgáltatáskosár,
  • internetes malware információk,
  • geoadatkódolást támogató keresés,
  • vagy az internet történeti adatbázis, a Wayback Machine.

i2 újdonságok és jövőkép

2024-ben érkeznek új, hasznos funkciók a meglévők kiegészítéseként és nagyobb alkalmazásmodulok egyaránt. A fejlesztés irányait elsősorban a felhasználói igények határozzák meg. A teljesség igénye nélkül nézzük meg, mit hoz a jövő:

  • az Analyst’s Notebook-ot követően az iBase is 64 bites programkódra áll át, ami számos jövőbeli teljesítményoptimalizáció és fejlesztés alapja,
  • a termékportfolió rendezés megtörtént, 4 fő termék van az alábbi célokra:
    • Analyst’s Notebook – egyedi, ad-hoc elemzések eszköze,
    • iBase - professzionális hálózati elemzést támogató adatbázis,
    • Analysis Studio - az Analyst’s Notebook kiegészítve adatbázis-csatolókkal és Chart Store-ral,
    • Analysis Hub – testreszabható nagyvállalati megoldás.
  • Elindul az i2 Online – külső szolgáltatók adatai érhetőek közvetlenül az Analyst’s Notebook felületéről a partnerekkel együttműködésben fejlesztett és üzemeltetett adatbázis csatolók segítségével (pl. Orbis, VirusTotal, ShadowDragon, stb).

Felhasználói igények mentén, a következő verziók tartalmazhatnak a közeljövőben

  • szabad nyelvi lekérdezéssel támogatott elemzési asszisztenst,
  • térbeli és időbeli adatok egyszerű importálását, gyorselemzését támogató modult.

Az i2 Group és partnereinek szolgáltatásai, termékei már jelenleg is számos olyan, az adatcsatolók és egyedi szoftverfejlesztés határán mozgó megoldást kínálnak, amelyek túlmutatnak a komplex elemzési feladatokon, az Analyst’s Notebook a munkavégzési folyamatba szervesen integrálódik:

  • a hadügyi, védelmi parancsnoki központok támogatását ellátó megoldások az elemző számára lehetővé teszik, hogy a kapott hírterméket egy gombnyomással a terepen lévő katonák részére továbbítsák közvetlenül az alkalmazásból,
  • a kiberbiztonsági területen az Analyst’s Notebook felületén megtalálható entitásokhoz IT-logika mentén kapcsolódó tevékenységek láthatóak el: pl. tűzfalbeállítás, felhasználó vagy munkaállomás letiltása.

Az újdonságok sokaságából kitűnik egy üzenet, a körvonalazható stratégia 2024-re: az i2 Group az IBM családból kikerülve még jobban meg kívánja erősíteni piaci jelenlétét ügyfélcentrikus fejlesztésekkel, innovációkkal, önálló termékekkel, integrációval, ügyfél igényekhez igazított megoldásokkal.

Találkozzunk a 2024-es konferencián Londonban!

Csatlós Béla