Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

Megszólaltattuk Elvirát

Megszólaltattuk Elvirát

2023. február 07.

A Clementine, a SpeechTex és a BME közös fejlesztésének eredményeképp a MÁV ELVIRA utastájékoztató rendszere hang-alapú virtuális asszisztens szolgáltatással bővült.
 
Aki utazott már belföldön vonaton, vagy utazást tervezett, egészen biztosan találkozott a MÁV ELVIRA nevű népszerű menetrendkereső- és hozzá kapcsolódó internetes jegyvásárlási rendszerével, amelynek célja leegyszerűsíteni és meggyorsítani az utazás előtti előkészületeket. Mostantól egy hangalapú virtuális asszisztens segítségével várakozási idő nélkül, telefonon is megtudhatják a szükséges információkat az utazni készülők.
 
A MÁV hivatalos sajtóközleménye az alábbi weboldalon olvasható.
 
Elvira, a robotasszisztens egyszerre tíz utas hívását képes fogadni a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatán, ennek köszönhetően az élőhangos operátorok munkájában energia és idő szabadul fel az összetettebb utastájékoztatási kérdések kezelésére.
 
Elvira a Clementine Hanga nevű virtuális asszisztens megoldásának kifejezetten a MÁV igényeire testreszabott változata. Három technológia integrációja teszi képessé, hogy megértse az utasok szándékát és megválaszolja azokat: leiratozás (speech-to-text), szövegbányászat és gépi tanulás, valamint beszédszintézis (text-to-speech).  
 
„Elvira tanítását a MÁV által átadott valós hívások alapján végeztük: egyrészt ezekből tanulta meg a vasúttársaság és az utasok szóhasználatát, szókincsét, másrészt a mélyebb szöveganalitikai elemzéseink eredményei alapján alakítottuk ki a jelenlegi képességeket, melyekkel Elvira az utasok által a leggyakrabban kérdezett egyszerű menetrendi információkra ad gyors választ” – mondta el a fejlesztési folyamat kapcsán Körmendi György, a Clementine ügyvezető igazgatója.
 
A hatékony működés kialakítását szolgálta az is, hogy a tanítás során szoros együttműködés alakult ki a fejlesztésben résztvevők és az ügyfélszolgálatos kollégák között. Ennek a kommunikációnak az eredményeképpen az ő szaktudásukkal is kiegészítve létrejött rendszer képes megérteni számos magyar nyelvterületen előforduló szóhasználatot. A tematikus szöveganalitikai modell közel 2000 olyan alapkifejezést ismer, amelynek jelentést tulajdoníthatunk, és ehhez nagyságrendileg több tízezres mennyiségű előfordulás, szinonima tartozik.
 
Fejlesztése, tanítása és integrációja 2022. év elején kezdődött, a karácsony óta tartó tesztüzem során pedig közel 12 000 telefonálót szolgált ki. „A tesztidőszak tapasztalatai alapján számos szempontból finomhangoltuk Elvira képességeit és működését, megtanulta például hogyan pontosítsa az utazás időpontját, és hogy milyen sokféleképpen tudnak rákérdezni az utasok a kedvezményes árra. A vasúttársaságban közel 65 alapkedvezményt azonosíthatunk, melyeket az utasok meghatározhatnak a kedvezményre jogosító feltétel leírásával vagy akár a kedvezmény mértékével is, ezért csak ebben a kérdéskörben ezres nagyságrendű előfordulásokat feltételeztünk a szóhasználatot illetően” – árulta el a fejlesztésről Pancza Judit, a Clementine vezető elemzője, és hozzátette: „Az utazás időpontjának azonosítását az a tényező nehezíti, hogy az idő az emberek számára relatív, és sokszor magától értetődőnek vesznek olyan információt, ami valójában még el sem hangzott. Ezért is vált szükségessé az utazási időpont részletekben történő azonosítása, ha a helyzet úgy kívánja.”
 
A piacon eddig elérhető hang-alapú virtuálisasszisztens-szolgáltatásokkal szemben hazai fejlesztés. „Büszkék vagyunk rá, hogy a hang alapú virtuális asszisztensek terén mi alkothattuk meg az első olyan rendszert, amely teljes egészében magyar technológiára, magyar komponensekre épül” - mondta el Körmendi György. A szakember hozzátette: „Elsősorban a nagyvállalatok, illetve államigazgatási cégek számára javasolt egy ilyen rendszer bevezetése, ahol kellő számú telefonos megkeresés várható. Először egyeztetünk az ügyféllel, felmérjük a részletes igényeket, elemezzük az üzleti és technológiai helyzetet. Az eredmények visszaigazolják, hogy jól csináljuk. Épp ezért a MÁV számára kidolgozott rendszer sikere után nyitottak vagyunk az új megkeresésekre, együttműködésekre.”
 
A Clementine által kínált megoldásról további részletes leírás olvasható az alábbi weboldalon.

A Clementine-ról

A 2005-ben alapított Clementine már rövid idő alatt Magyarország vezető elemző, fejlett analitikai cégévé nőtte ki magát. Az IBM prémium szintű Business és Support partnere több évtizedes múltra tekint vissza adatbányászat, szöveganalitika, a hanganalitika, magyar nyelvű NLP alapú rendszerek kialakítása, fejlesztése terén. Rendszerei és megoldásai nem csak az elemzői feladatokat segítik, de csökkenhetik partnereik működési költségeit, vagy épp hatékonyabbá teszik egyes rendszereik működését.