Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

Python programozás: mire jó, ha ismered a Pythont?

Python programozás: mire jó, ha ismered a Pythont?

2022. július 29.

Az IT fejlesztésben az a szép, hogy nincs univerzális megoldás. Vegyük csak azt, hogy maga a programozás is többféle programozási nyelv segítségével történhet. Ezek közé tartozik a Python, ami mára a világ egyik legismertebb kódolási nyelvévé vált. Miben rejlik a Python ereje? Miért lett ennyire népszerű? Mire jó a Python programozás? Ennek jártunk utána!

Mi az a Python programozás?

A Python szellemiségének alapja az egyszerűség. A kódok felépítése átlátható, könnyen olvasható, a hosszuk pedig lényegesen rövidebb, mint más nyelven írt kódoké (például a JavaScript vagy a C programnyelveké)., Ezáltal a fejlesztési folyamat ideje lerövidülhet a többi programnyelvhez képest és a további módosítás is optimálisabb munkaerőráfordítást eredményezhet.

Python programozás: mire jó, ha ismered a Pythont?

A Python a magas-szintű programozási nyelvek táborát erősíti. Ez annyit jelent, hogy sokkal inkább hasonlít az emberi nyelvre, mint a bináris, 0-1 számokból álló gépi kódra. Azokat a programozási nyelveket, amik utóbbihoz állnak közelebb, alacsony-szintű nyelveknek nevezzük.

Erőssége, hogy lehetővé teszi a platformfüggetlen kódolást, vagyis a Pythonban megírt kód mind a Linux, mind pedig a Windows rendszere alatt hiba nélkül fog futni feltéve, hogy a megfelelő operációs rendszer sajátosságait figyelembe vettük a fejlesztés során

A Python programozás története

A Python egy hobbiprojektként indult Guido van Rossum, holland programozó jóvoltából. Egy olyan kódolási nyelv megalkotását tűzte ki célul, ami logikusan épül fel, nem terjengős, hanem lényegre törő és az elsajátítása egyszerű. Érdekesség, hogy bár sokan azt gondolják, az elnevezés az óriáskígyóhoz köthető, valójában azonban az ihletet Monty Python adta. 1989 végén fogott neki a kódnyelv fejlesztésének Rossum, 1991-ben pedig a nagyközönség elé tárta munkáját. Ezt követően több verziója is megjelent, a legutóbbi 2008-ban, ez a Python 3.

Mire jó a Python programozás?

A Python programozás felhasználása igen széles körű. Egy néhány sorból álló programot is el lehet vele készíteni, de akár egy összetett projektet is. Előszeretettel alkalmazzák webfejlesztés során, ami annak is köszönhető, hogy a Django keretrendszer a fejlesztést még inkább egyszerűsíti. Jól illeszkedik a gépi tanulás és az adatbányászat igényeihez, bőséges eszköztárral felszerelt, melyekkel a felmerülő problémákat meg lehet oldani, arról nem is beszélve, hogy az adatvizualizáció területén is erős. E szegmensekben abszolút befutónak számít, népszerűségét növeli az a tény is, hogy a felhasználási körét tekintve konkurenciájaként számító R nyelv támogatottsága és elismertsége az utóbbi években hanyatlásnak indult.

Az Internet of Things (IoT) népszerűsége egyre inkább növekszik. Az ilyen eszközök esetén a legjobb választás a Python programozás, aminek segítségével játszi egyszerűséggel lehet létrehozni telefonról vezérelhető lámpát, kávéfőzőt, fűtést stb.

Kezdő vagy? Akkor Python!

A programnyelvek elsajátítása olyan mintha idegen nyelvet tanulnánk. Az egyik megismerésével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a jövőben többet is megérthessünk és alkalmazhassunk. Kezdőként a Python azért javasolt, mert elterjedtsége és a hozzá tartozó hatalmas felhasználói bázis annak köszönhető, hogy könnyű olvasni és megtanulni is a nyelvet. A szabályrendszert adó szintaxis egyszerű. A tagolást behúzásokkal szemlélteti és olyan kulcsszavakat használ, amelyek az angol nyelvből ismerősek lehetnek, ilyen például az IF vagy éppen az IMPORT. Ezekkel a kulcsszavakkal lehet utasításokat adni a programnak. 40 ilyen van a programozási nyelvben, így ezek elsajátítása nem túl komplikált, főleg, ha valaki az angol nyelvvel elboldogul.

Python vs. Java

A Java és a Python jelenleg a két legnépszerűbb nyílt forráskódú programozási nyelv. Több ponton is hasonlítanak egymásra, mégis felfedezhetők igen lényeges különbségek. Minden programnyelvre igaz, hogy a megértéshez és alkalmazáshoz a szintaktikájukat szükséges elsajátítani, de kijelenthető, hogy a Python olvashatósága könnyebben tanulható, mint a Java nyelvé, hiszen az emberi nyelv logikájához közelebb érezhetjük. Ezáltal gyorsaság szempontjából a Java előnyt élvez a Pythonnal szemben, hiszen a program futtatása közben folyamatosan át kell fordítani a kódot.

A gyakorlati felhasználás tekintetében a Java és a Python más-más területekre alkalmazható, előbbi például kiválóan alkalmas mobilappok és webappok fejlesztésére és a Pythonnal szemben a webfejlesztés során a Java sok esetben preferáltabb is Arról, hogy a Python programozás mire jó, már fent bővebben írtunk. Összehasonlításképp említsük meg, hogy a Python a kibontakozó, feltörekvő ágazatokban egyeduralkodó, így például az adattudományok, a mesterséges intelligencia, a robotika területein.  Összességében a Java-hoz képest sokoldalúbban alkalmazható, egy projektben szinte minden lépés kivitelezhető Python programnyelv segítségével, de nem szabad elköteleződni egyik programnyelv mellett sem. Általános szabályként elmondható, hogy fontos figyelembe venni a fejlesztés célját és a rendelkezésre álló technológiai eszköztárat is ahhoz, hogy meghatározzuk a kivitelezés mikéntjét, ami a legújabb trendek szerint is hibrid megoldás: nyílt forráskódú és kereskedelmi szoftverek optimális kombinációja vezethet egy projekt hatékony kivitelezéséhez.

Nagyok, akik a Pythont választották

A Python a nagyvállalatok, fejlesztőcégek, IT óriások körében is meglehetősen népszerű. Nézzünk néhány szervezetet, akik részben vagy egészben Pythont használnak:

  • Youtube: gyors és frissíthető funkciók fejlesztésére használja a Pythont.
  • Google: a keresőmotorok felépítéséhez alkalmazták/alkalmazzák a programnyelvet.
  • Pythonban fejlesztették a Dropbox-ot, a Blendert és a BitTorrentet is.

A Python programozási nyelv általánosan használható, nagy hatékonysággal lehet vele programokat fejleszteni. Könnyű elsajátítani, platformfüggetlen és egy hatalmas, összetartó közösség áll mögötte. Ez abból a szempontból lényeges, hogy a Python közösség tagjai támogatják és segítik egymást tapasztalataik és tanácsaik megosztásával, így rengeteget lehet tanulni a közösségtől. Fontos azonban kiemelni, hogy ha valaki Pythonban vagy bármilyen más nyílt forráskódú programnyelvben kezd tevékenykedni, akkor fenntartásokkal és kritikusan kell kezelni a rendelkezésre álló forrásokat és kódokat és alapvető tanács, hogy a fejlesztési célnak és eszköztárnak megfelelően kell a legoptimálisabb programnyelvet megválasztani.

A Clementine a hazai adatbányászati, analitikai szektor jelentős képviselője. Fő specializációjuk a szöveganalitika, a hanganalitika, a magyar nyelvű NLP alapú rendszerek kialakítása és fejlesztése. Az innovatív szemléletnek és a terület sajátosságainak köszönhetően a Python programozás a projektek többségében alapvető fontosságú. Kíváncsi vagy, milyen szolgáltatásokat és megoldásokat kínál a Clementine? Kattints a részletekért!