Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL: A ChatGPT eredetien gondolkodik?

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL: A ChatGPT eredetien gondolkodik?

2023. augusztus 11.

A Montanai Egyetem partnereivel nemrég olyan kutatásban vett részt, amelynek eredménye – ha nem is sokkolta, de – meglepte a szervezőket. A végeredmény azt mutatta ugyanis, hogy a ChatGPT-4 az eredetiség tekintetében az emberiség legjobb 1%-ának felelt meg egy standard kreativitásteszten.

KOMMENT:

A teszt eredményét a kutatást vezető Dr. Guzikhoz hasonlóan én sem szeretném értelmezni. Annak azonban érdemes utánanézni, hogyan próbálja a kreativitást mérni a cikkben említett Torrance-teszt. A teszt leegyszerűsítve azt igyekszik megmutatni, hogy mennyire képes a tesztalany az úgynevezett divergens gondolkodásra. (Definíció szerint a divergens gondolkodású ember számára nincs egyetlen "jó" válasz, fantáziája és alkotóképessége segítségével lehetséges válaszok egész sorát produkálja. Képes látszólag egymástól független, össze nem tartozó elemek között kapcsolatot felfedezni, s így minőségileg valami újat teremteni.) A ChatGPT esetében persze más szavakat használnék: a gondolkodás helyett inkább azt mondanám, mennyire képes olyan válaszokat generálni, mint egy divergens módon gondolkodó ember.

Az egyes problémákra adott válaszokat 4 szempont szerint pontozzák:

  • Könnyedség (Fluency): az értelmes, releváns ötletek teljes száma
  • Rugalmasság (Flexibility): a válaszok különböző kategóriáinak száma
  • Eredetiség (Originality): a válaszok statisztikai ritkasága
  • Kidolgozottaság (Elaboration): mennyire részletes, jól kidolgozott a válasz

A ChatGPT az első és a harmadik kategóriában (Fluency, Originality) kiemelkedően jól teljesített, illetve a Flexibility eredménye sem volt gyenge. Ahogy Dr. Guzik kiemelte, az elsőre lehetett számítani, hiszen a generatív AI egyik jellemzője, hogy sok releváns választ képes generálni. Ami inkább meglepő, az az, hogy az eredetiség szempontjából is a top kategóriába került.

Mire lehet jó ez? Amire már nagyon sokan most is használják a ChatGPT-t: adott kérdésre, problémára generáltatunk rengeteg választ, és ezek közül szemezgetünk. A ChatGPT-vel ilyen módon felturbózott „kreatív munkaerő” jóval hatékonyabban tud dolgozni, mint előtte önállóan. Csak egy példa: az irodalom. Verset ugyan nem elemeztetnék vele, de egy alkotói válságban szenvedő író jól használhatja ötletgyűjtésre, hogy aztán már „csak” formába kelljen öntenie az így kapott novella- vagy regényvázlatot. Utána már csak a jogdíjakat kell egyeztetni.

 

Hegedüs Pál, senior elemző, Clementine