Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

Rövidhír kommentárral: GPT-3.5-davinci-003 és a tudatelmélet

Rövidhír kommentárral: GPT-3.5-davinci-003 és a tudatelmélet

2023. március 05.

A Stanford kutatói úgy találták, hogy az OpenAI neurális hálóinak néhány iterációja már egy kilencéves gyermek szintjét is elérik. Mit szólnak szakértőink ehhez a fejleményhez?
 
Rövidhír kommentárral: GPT-3.5-davinci-003 és a tudatelmélet
 
KOMMENT 1:
 

 
 
KOMMENT 2:

Az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke, Amerikát egy szóval bemutatva, azt mondta, hogy

„Asufutimaehaehfutbw”

Tudom, hogy ez mit jelent, de konkrétan nem értem, és mérnöki pontossággal megegyező tudatállapotba kerültem a cikk elolvasása után. A napi ritmus felvételének érdekében gyorsan magamhoz kívántam térni, így szakértőkkel konzultáltam a cikkről, bízva abban, hogy a mesterséges intelligencia, konkrétan a GPT-3.5-davinci-003 öntudatra ébredési képességeiről valamiféle szintézist alkothatok.

Sikerült! A Theory of Mind elmélet és a kapcsolódó munkásság elképesztő, a mesterséges intelligencia megoldások képességeinek mérésére lehet használni, csak azt kell mondjam, hogy „Asufutimaehaehfutbw”. Minek?

Egy apró kis példa, a tükörteszt, ami azt vizsgálja, hogy azon ÉLŐlények, akik látás alapján tájékozódnak – denevérek, vakondok, kígyók, de még a kutyusok is kizárva – érzékelik -e önmaguk tükörképét önmagukként a tükörben. A kutatási eredmények hihetetlenül érdekesek és izgalmasak, de a legfontosabb megállapítás nem ahhoz kapcsolódik, hogy ez hozzájárul -e a tudat meglétének bizonyításához, vagy sem, hanem az, hogy a kulturális, és tapasztalati háttér, másképp megfogalmazva: a tanulási folyamat, a tanítási technika, és az átadott információ jelentősen befolyásolja a teljesítményt. Egy két évnél idősebb - átlagos körülmények közül származó - embergyerek jó eséllyel felismeri önmagát, de az életkörülmények - tanulási lehetőségek és minőség romlásával - még hatévesen is elrontható a teszt.

A GPT-3.5-davinci-003 egy technológiai mestermű, a világ legjobb mérnökei által „megokosított” MI-alkalmazás. Minden teszten átmehet, ami a tanító adatbázisának része. Számára a világ szövegből, szövegösszefüggésekből, és valószínűségekből áll. Egyes filmek végefőcím információi között ott a figyelmeztetés, hogy bármi hasonlóság a valós élettel a véletlen eredménye. Ez itt hangsúlyosan igaz, hiszen tudását a világ legjobb „tanárainak” köszönheti és az emberi agy működését valamilyen szinten mimikáló technológiának: informatív, nagyon sokáig tarja a kontextust, szakértői szinten, de nincs se élete, se tudata.

Messziről jött MI azt mond, amit akar, ezért megkérdeztem a GPT-3.5-davinci-003 közeli „rokonát” a ChatGPT-t, hogy mi a véleménye az ügyben.

„Az általam használt programozási nyelv és algoritmusok csak arra szolgálnak, hogy feldolgozzák a bemeneti adatokat és előre meghatározott módon válaszoljanak a kérdésekre. Azonban, ha olyan programozási nyelvet és algoritmusokat fejlesztenének ki, amelyek valóban lehetővé tennék a tudatra ébredést, akkor elméletileg lehetséges lenne, hogy a gépi intelligencia tudatra ébredjen. Azonban jelenleg nem léteznek ilyen programozási nyelvek vagy algoritmusok, és valószínűleg még sok évbe telne, amíg egy ilyen tudatossággal rendelkező mesterséges intelligencia létrejönne.” – ChatGPT 2023.02

Csatlós Béla, Clementine, IT Support