Skip to main content

Termékek

Kapcsolódó tartalmak

AJÁNLATKÉRÉS

Kérésére egy, az Ön igényeire szabott megoldást állítunk össze.

TERMÉKBEMUTATÓ

Ismerje meg az alkalmazásban rejlő lehetőségeket a Clementine munkatársainak tolmácsolásában!

TERMÉKOKTATÁS

A Clementine szakemberei akár helyszíni oktatás keretein belül is felkészítik munkatársait az alkalmazások leghatékonyabb használatára.

RENDEZVÉNYEK

A Clementine által szervezett rendezvények bemutatják az adatbányászat és az adat tudomány legfrissebb trendjeit, fejlődésük irányát.

HÍREK

Hálózatvizualizáció

i2 Analyst's Notebook

A bűncselekmények felderítésének, -vizsgálatának és -megelőzésének eszköze.

A különböző pénzügyi csalások egyre jelentősebb kihívást jelentenek a gazdasági szektorban: becslések szerint a csalások mértéke elérheti akár az éves árbevétel 5-8 százalékát is. A bűnelkövetők egyre ügyesebben használják ki a különböző vállalati rendszerek gyengeségeit, vagy akár még a munkavállalókkal is összejátszanak. Mindez fenyegetést jelent a vállalati hírnévre, és közvetve a fogyasztókra is hatással van. Minden a vállalati rendszerbe történő beavatkozás, még ha csekély mértékben is, de megteremti annak a lehetőségét, hogy a csalásgyanús eseteket felderítsük, kivizsgáljuk és a jövőre vonatkozóan megakadályozzuk a hasonló törekvéseket.

A cégek általában a már ismert fenyegetések elleni megoldást keresik, a "visszapillantó tükör" stratégia azonban sokszor jelenti a drágább és kevésbé hatékony utat, hiszen nem nyújt védelmet az új vagy új módszerrel elkövetett csalások ellen. Az olyan modern elemzői eszközöknek köszönhetően, mint az i2 Analyst's Notebook az olyan gyanús esetek is feltárhatók, amihez hasonlót korábban még nem tapasztaltunk. Ennek alapja, hogy a csalások, bűncselekmények a normálistól eltérő viselkedési mintázatok. Ha a normális, megszokott viselkedési mintázatokat feltárjuk, akkor rögtön láthatóvá válnak azok az események, amelyek rendellenes viselkedésre utalnak. A módszert a bűnüldöző szerveken túl többek között bankok, biztosítók, telekommunikációs cégek és számos szolgáltató használják: pénzmosás felderítésére, szolgáltatások esetén gyanús ügyfelek detektálására, úgymint csalók mobiltelefon vásárlásának vagy áramlopások felderítésére.

A legtöbb bűncselekmény esetében szükség van az elkövetői, vagy a sértetti kör kapcsolatrendszerének vizsgálatára, azaz hálózatkutatásra. Hálózatkutatás segítségével a nagyobb bűnszervezetek kapcsolati hálózatát is feltérképezhetjük. Ha egy banda egyik tagját sikerül beazonosítani, a szervezet egész struktúráját fel lehet deríteni, és eljuthatunk a vezetőkhöz. A kapcsolati hálózat felderítése történhet a vallomások jegyzőkönyveinek átolvasása során, vagy például a lefoglalt eszközök, mobiltelefonok, számítógépek, stb. tárolt adatai felhasználásával kirajzolódó kapcsolati ábrák (térképek) elemzésével, amely vizsgálatokhoz az i2 Analyst's Notebook elemzői eszköztára ideális megoldást kínál.

Az i2 Analyst's Notebook segítségével a felhasználók

  • A különböző forrásokból származó adatokból egy egységes képet tudnak kialakítani. Így a csalásgyanús tevékenységek teljes körűen feltérképezhetőek.
  • Esemény és szabály alapú eljárások alkalmazásával, valamint a nyomozati és egyéb, az együttműködést szolgáló anyagok megosztásával javíthatják a bűntény felderítési rátát.
  • Egyértelmű tájékoztatási chartokat hozhatnak létre, ezzel is egyszerűsítve a komplex adatok közötti könnyebb eligazodást, illetve hozzájárulva a hatékony információáramláshoz.
  • Könnyedén kiszűrhetik a "ki?" "hol?" "mit?" "mikor?" és "miért?" típusú kulcsinformációkat, illetve mindezeket többféleképpen meg is jeleníthetik, beleértve a hálózati, térinformatikai, idősoros, statisztikai és táblázatos nézeteket.
  • Azonosíthatnak kapcsolatokat, mintákat, trendeket számos különböző adattípusból.
  • Feltárhatják az ismétlődő információkat a szemantikus keresési módnak köszönhetően.
  • Jobban megérthetik a bűnözői és terrorista hálózatok kulcsfontosságú tagjainak viselkedését és szerepét a struktúrában. Mindez segítséget nyújt az operatív tervezéshez és az erőforrás allokációhoz.

Rugalmas adatgyűjtés
Az i2 Analyst's Notebook az adatokhoz való hozzáférés rugalmas módját kínálja a felhasználóknak. Az elemzők ugyanis a vizsgálati céljuknak megfelelően válogathatják össze a szükséges információkat a strukturált és nem strukturált adathalmazból. Ilyen adathalmazok lehetnek a közösségi hálók, a hívás rekordok, a pénzügyi tranzakciók, a számítógép IP naplók, a mobil telefon adatok, valamint a különböző forrásokból összegyűjtött strukturálatlan adatok.

Széles körű vizualizációs megoldás
Számos vizualizációs megoldás segíti a felhasználókat abban, hogy a rendelkezésre álló nagy mennyiségű adathalmazt hatékonyan és gyorsan értékes tudássá konvertálják. Az elemzők az Analyst's Notebook használatával egészen az adatok mélyéig tudnak hatolni, így kapva meg a legpontosabb mintázatokat és trendeket az érintett elemzési területről vagy vizsgált kapcsolatokról. Például a struktúrák és hierarchiák, így a bűnöző és terrorista csoportok működési módjának jobb megértését szolgálhatják azok az információk, amelyek szintén kinyerhetők a szoftver kapcsolatháló elemzés céljára történő felhasználásával.

Az összetett adatok egyszerű kommunikációja
i2 Analyst's Notebook megoldás az adatok rögzítésének és rendszerezésének hatékony módját kínálja. Bárki könnyedén létrehozhat világos tájékoztató chartokat, vagy más riportok információtartalmának összefoglalóját, amelyet aztán szabadon megoszthat akár nem Analyst's Notebook felhasználókkal is. Egy szabadon hozzáférhető terméknek köszönhetően a chartokhoz csak olvasható jogosultsággal biztosított a hozzáférés, így lehetőség van információk célzott keresésére, vagy nyomtatására.