Skip to main content

Kutatás

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

A QFI kvantum képzettségfa

A QFI kvantum képzettségfa

2022. július 19.

A Quantum Flagship Initiative (QFI) kezdeményezés egyik legizgalmasabb területe a kvantum szakmával kapcsolatos képzettségek rendszerének kialakítása, mely feladat ellátásáért a European Competence Framework for Quantum Technologies a felelős. 

Miért is fontos ez? Minden szakmának megvannak azok a munkakörei, melyeket a szakmai, jogi, humán területek együttesen elneveznek pl. értékesítési területen: az értékesítő, az értékesítési asszisztens, az ügyfélkapcsolati és értékesítési menedzser, a mérnök-üzletkötő, kereskedelmi képviselő stb. Cégek, szervezetek, országok, régiók szintjén eltérések vannak a fenti munkakörök elnevezése mögött álló valós tevékenységek megfogalmazások között, éppúgy, mint magának a tevékenységnek az elhatárolásában vagy kellő mértékű specifikációjában. A fentiektől függetlenül, a munkakör rövid leírása a legtöbb esetben tisztázza a felmerülő kérdéseket, gördülékeny munkakör-értelmezést lehetővé téve. 

A kvantumszakmák esetében ezek a munkakör-csoportok sincsenek még megfelelően elhatárolva, nemhogy a hozzájuk tartozó ajánlott képzettségi szint vagy egzakt rövid leírás. Ezt a hiányt pótolja a QFI keretében összeállított dokumentum, mely segít eligazodni a kvantumképzettségek és -szakmák kusza világában. A dokumentum béta státusza ellenére kiváló magas szintű rálátást ad a kvantum munkakörökre, továbbá iránytűként szolgál abban, hogyan mélyedjen el az érdeklődő a kvantumszaktudás tudásanyagában.  

A kvalifikációs profilokat tartalmazó dokumentum áttekintő oldalnak hívja az összes képzettséget és összefüggéseiket tartalmazó ábrát, de jobban megnézve ez egy képzettségfa. 

A teljes képzettségfa egyfajta tudáskatalógus, teljességében nem kötődik hozzá munkakör. Az egyes munkakörök ennek egyedi eltérő szűkítéséből állnak össze, úgy, hogy a képzettségelemeket tudásszint-dimenzióval egészítik ki, melyet az eredeti dokumentum a tartalom elhalványításával is jelöl a szakmai mélységgel fordított arányban, a nyelvtudási besorolásokból már ismert A1, A2, B1, B2, C1, C2 skálán. (A kategóriákhoz az alábbi kompetenciaszintek tartoznak: A1 – Tudatosság, A2 – Felfedezés, B1 – Integráció, B2 – Szakértelem, C1 – Vezetés, C2 – Innováció.)

Hogy is néz ki ez a gyakorlatban? (Az eredeti nyelvű ábrán látható)

Kvantumszámítás-szoftvermérnök
Szakértelemmel rendelkezik a klasszikus és kvantumprogramozási ismeretekben (B2), ezekkel összefüggésben elmélyült a kvantumkoncepciókban és felhasználási esetekben. (A2) továbbá ismeri a hardver alapokat, és a kvantumkommunikációs alapokat (A1).

A munkakörökhöz tartozó ábrákra tekintve gyorsan megérthető, hogy valóban szükséges és hasznos a profilrendszer: finoman elhatárolódik a természettudományos képesség, a kvantumismeret és a programozási képesség egyaránt. Jelenleg egy szűk szakértői rétegnek tekinthető a kvantummal foglalkozó szakemberek világának számos munkavállalója, ez a szűk kör a technológia hétköznapokban történő térfoglalásával elképesztően kitágul majd. Nem lehet kijelenteni, hogy a kvantummunkakör profilozása egy távoli elméleti feladat: nem kell kiforrott technológiai szintnek eljönnie, hogy megjelenjen az igény még több kvantumszakértőre, mivel a terület egyik jelentős kihívása: megtalálni adott feladatra a legjobb technológiát. Ezen specialisták keresése is felveti a jelenlegi besorolási szintek további szűkítését, de az a szűkítés már a jelenlegi átgondolt profilokra épülhet majd.

A szakmai elhatárolás mindenkinek nagy segítség: a céges vezetőktől kezdve, a humán és jogi szakterületeken, sőt magukon a kvantum-szakterülettel foglalkozó szakértőkön át, akik mindnyájan könnyebben tudnak egymással kommunikálni, együttműködni, végezni mindennapi tevékenységüket, ha néven nevezhetik mesterségük címerét. 

 

Forrás:
https://qt.eu/
https://qtedu.eu/
Qualification Profiles for Quantum Technologies compiled by Franziska Greinert and Rainer Müller
Beta Version (January 2022)