Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL: Mesterséges intelligencia jövőkép Sam Altman tollából

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL: Mesterséges intelligencia jövőkép Sam Altman tollából

2023. március 28.

A világsikerű ChatGPT készítője, az OpenAI közzétette terveit: hogyan képzeli el az MI-fejlesztések társadalomba történő integrációját. Vajon disztópia vagy utópia vár ránk, ha az általános célú mesterséges intelligencia (AGI) megjelenik?
Az OpenAI írásáról kértük ki szakemberünk véleményét.

Mesterséges intelligencia jövőkép Sam Altman tollából

KOMMENT

Sam Altman egy elképesztően sikeres tech-életművész, egyáltalán nem olyan hangos és csapkodó, mint Elon Musk, de nem kevésbé minden lében kanál. Sikeres befektető, az a nagy tüdővel lufit fújó fajta, varázslatos gondolatokkal, hogy évi 1000 technológiai céget alapít – tíz éve mondta ezt. Voltaképpen nem érdekes, hogy tartja-e az ígéretét, mivel nincs egyedül ezen hozzáállásával, így az a helyzet, hogy 2022-re több mint 500.000 technológiai cég van az USA-ban, olyan 2 ezer milliárd dollár becsült értékkel. (Minden 670 amerikai állampolgárra jut egy tech cég.) A becsült érték részvényárakat jelent, sokszor jelentős részben technológiába vetett hit, illetve márka függőségből eredő fanatizmusok által fűtve. A hype és az elvárások olyan magasak, hogy a fundamentumok néha teljesen lényegtelenné válnak, melyek összeomláshoz, pánikszerű viselkedésekhez vezethetnek.

A szektor zászlójára van tűzve a diszruptív technológiai előtörés, de ha egy tech óriás hamarabb lép mint a másik, a lemaradók belekóstolnak a rohamos változásból eredő káosz feketelevesébe.

Nem lehet nem tovább nézni a cikk írójának életét, aki egyaránt foglalkozik kriptopénzekkel, atomenergiával, és ígérete szerint politikai pályát is tervezett, amitől visszalépett.

Altman kimondottan sokat látott ember. Cégvezérként tollat ragad és chartát ír (a politikus nem alszik) arról, hogy a mesterséges intelligencia technológia közeledik a generális intelligenciához. Az OpenAI óvatos és nem akar senkit hátrányba hozni. Nagy a veszély. A generális intelligenciához vezető út lassú, de a vége elképesztően felgyorsul. Az embereket, a társadalmat fel kell készíteni a hatásaira.

Kár, hogy nem lett politikus, jól megy neki a megtévesztés. A ChatGPT példája mutatja, hogy a tech szektor egy szereplőjének sikere olyan földrengést okozott, hogy a szektorban hirtelen kapkodás, csalódást keltő béta bemutatók, nyerészkedés ütötte fel a fejét. A társadalom többsége ugyanekkor változatlanul, távolról szemlélte a szektor káoszát.

Nem tudni, hogy milyen piaci környezetben és mikor fog bekopogtatni az általános mesterséges intelligencia, de mivel a cikk állításainak túlnyomó többsége igaz, abból levezethető, hogy ha kész a generál intelligencia első verziója, onnan az előrelépés, a domain specifikus verziók elsősorban CPU időt és nem hagyományosan értelmezett időt igényelnek, napok alatt évszázadnyi mértékben léphetünk előre. Piaci előnye lenne -e az annak, aki először éri el a generális mesterséges intelligenciát? Hogy hatna ez a többiekre, akik ezen a területen hónapokkal, évekkel vannak elmaradva? Sokféle válasz van, az enyém az, hogy: A piac majd beárazza! (A világtőzsde története valószínűsíti, hogy a piac teljességgel igazodik* az OpenAI chartájához)

*OpenAI charta szellemiséghez teljességgel igazodó tech-bróker

Csatlós Béla, Clementine, IT Support