Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL – Mire elég Grok tudása?

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL – Mire elég Grok tudása?

2024. március 28.

Ígéretéhez híven Elon Musk a GutHubon elérhetővé tette a Grok nevű generatív MI-chatbot alapmodelljének súlyozását és hálózati infrastruktúráját. Miért jelentős ez a lépés? Munkatársunk kommentálja a hírt.

LINK: https://x.ai/blog/grok-os

Elon Musk megosztó, de abban talán mindenki egyetért, hogy korunk egyik meghatározó személyisége, aki körül zajlik az élet. Számos cég kötődik a nevéhez, amik számtalan területen tevékenykednek és nem ritkán felforgatják a teljes iparágat.

A Tesla új fokozatba kapcsolta az elektromosautó-ipart, a SpaceX az űrtechnológiát, a The Boring Company pedig a városi és városok közötti közlekedésben szeretne – szó szerint – új dimenziót nyitni az eddigi kétdimenziós működéshez képest.

Az elmúlt évek legnagyobb szenzációja viszont az MI, és azon belül is a nagy nyelvi modellek (LLM-ek) voltak, amikből eddig úgy tűnhetett, hogy Elon Musk kimarad. Bár a ChatGPT-t létrehozó OpenAI alapítói közé tartozott, kiszállt a cégből, miután az – elmondása szerint – rossz irányba fordult. Többször nevezte a mesterséges intelligenciát az emberiségre leselkedő legnagyobb kockázatnak is, és a fejlesztések lassítása, felfüggesztése mellett érvelt. Az MI vonat viszont nem lassított, a ChatGPT óriási népszerűségre tett szert, a Meta és a Google fejlesztői is gőzerővel dolgoztak a saját megoldásaikon. Ilyen körülmények között Musk sem maradhatott ki, és 2023 júliusában bejelentette új mesterséges intelligencia cége, az xAI indulását. De vajon sikerül-e ezt az iparágat is felforgatnia?

Néhány hónappal később be is mutatták Grokot, a teljesen saját fejlesztésű nagy nyelvi modelljüket.
A tempó gyors, de be lehet-e hozni a hátrányt? Az eredmények ígéretesek. A Grok-0 prototípus több teszten is felülmúlta a Meta Llama2-es modelljének eredményeit, pedig „csak” 33 milliárd paraméterrel rendelkezik, ami kevesebb mint a fele a Llama-2 70 milliárdos számának.
A Grok-1 314 milliárd paraméteres modelljével pedig szintet léptek, és mind kódgeneráló, mind matematikai és multidiszciplináris teszteken is megelőzték a hasonló méretű modelleket, köztük a GPT 3.5-öt is, csak a jelentősen nagyobb tanítóadatbázison készült modellek teljesítettek jobban, mint például a GPT-4.

Ezen benchmarkok érvényességét azonban többen vitatják, mivel a modelleket kifejezetten az ezeken való jó szereplésre hangolják. Hogy láthassuk, hogyan állják meg a helyüket valós élethelyzetekben, a magyar származású taggal (Christian Szegedy) is rendelkező fejlesztőcsapat a hazai középszintű matematika érettségi feladatsorán is letesztelte Grokot. Az 59 százalékos teljesítmény nagyjából 6%-kal magasabb, mint a magyar diákok idei átlageredménye, és sokkal jobb, mint a GPT-3.5 42%-os, vagy a Claude-2 55%-os teljesítménye (a GPT-4 68%-ot ért el).

Ígéretes eredmények, de ezzel maximum csak felzárkóztak a versenytársakhoz. Nem is ez teszi igazán érdekessé Grokot, hanem Musk szemlélete és a körülötte kialakult konfliktusok. A fejlesztés kimondott célja volt, hogy a Grokon alapuló chatbot szókimondó legyen, fejlesztői ne korlátozzák az érzékeny témákkal kapcsolatban sem, és akár szarkasztikus hangnemben is kommunikálhasson velünk. Grok valós időben hozzáfér az X (korábban Twitter) adataihoz is (sok országban a prémium felhasználók beszélgethetnek is vele, de az EU-ban – valószínűleg a készülő AI-szabályozás miatt - nem elérhető), így tudása naprakész, ám „véleménye” lehet részrehajló is, de nem felülről irányítottan, mint a Musk által emiatt gyakran kritizált Google Gemini.

Amit pedig a legnagyobb különbségnek tart az xAI alapítója, hogy az eredményeiket – nem úgy, mint a Microsoft támogatással fejlesztett ChatGPT-4-et – nyilvánossá is teszik. Ennek az ígéretnek megfelelően az xAI a GitHubon elérhetővé tette a Grok-1 generatív MI-chatbot alapmodelljének súlyozását és hálózati infrastruktúráját, ami jelentős lépés, főleg mivel az Apache 2.0 licensznek köszönhetően ez szabadon felhasználhatóvá is vált. Ennek ellenére valószínűleg nem várható, hogy a közeljövőben elárasztják az internetet a Grokon alapuló chatbotok, ugyanis a kiadott verzió még nincs betanítva semmilyen speciális feladatra, és a 314 milliárd paraméteres modell finomhangolása igencsak komoly erőforrásokat igényel.


Emiatt ezt a lépést sokan inkább az OpenAI felé irányzott szúrásnak minősítik, hiszen a közelmúltban a viszonyuk pereskedésig fajult. Az, hogy hová fog kifutni a konfliktus, és hogy trend-diktálóvá válhat-e a szabadfelhasználásúvá tett Grok, egyelőre még nem megállapítható, de az biztos, hogy az év hátralévő része is izgalmas lesz. Itt is, és a Láncreakcióban is biztosan lesz még szó a fejleményekről - ahogy a podcast aktuális - 151. részében is volt.

 

Gergely Norbert, elemző, Clementine