Skip to main content

Vélemény

sajtó csomag

Töltse le a Clementine bemutatkozó anyagát.

SAJTÓKAPCSOLAT

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 1 457 0561
Fax: +36 1 457 0562
Cím: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL: Most akkor segítsenek a gépek vagy hagyjanak minket békén?

RÖVIDHÍR KOMMENTÁRRAL: Most akkor segítsenek a gépek vagy hagyjanak minket békén?

2023. október 28.

Csak kapkodjuk a fejünket: a ChatGPT és a többi generatív AI tényleg elveszi a munkát? Vajon állás-Armageddon vagy lezser utópia elé nézünk? A sokak számára fejbekólintóan jó hírt jelentő realitással Alex Kantrowitz újságíró tálalja, szakemberünk pedig kommentálja a cikket.

LINK: https://www.businessinsider.com/chatgpt-isnt-good-enough-to-take-jobs-unlikely-mass-layoffs-2023-8

A mesterséges intelligencia elveszi a munkahelyeket hangzik a vissza-visszatérő számomra már rémesen unalmas aggodalmaskodás. Egyrészről izgatottan várjuk és óhajtjuk a gépek segítségét, hogy ne kelljen olyan sokat dolgoznunk, de amint felvillan a remény, rögtön eláraszt a kétely bennünket. Mi lesz velünk, ha már nem szükséges az emberi munkaerő?

Amikor a MI témakörben gondolkodom, nem tudom figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy meglepően sok nagy cég (nyilván még több kisebb) még ma is legalább részben manuálisan dolgozza fel az adatait (ha egyáltalán bárhogy), excel táblákban kézzel szűrnek, másolnak, törölnek és beírogatnak (bármennyire is hihetetlen ez a chatGPT korában) és nem a legmodernebb digitalizációs, automatizációs lehetőségekkel élve dolgoznak. Az automatizálásra régóta van számtalan lehetőség, mégis nagyon sok helyen mindez csak nagyon lassan változik. És akkor hol van még ehhez képest a mesterséges intelligencia?

A világjárvány hatására bekövetkező ugrásszerű digitalizációs fejlődés is azt mutatta, hogy a technológia rendelkezésre állása önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az államok és a vállalatok azonnal áttérjenek az új módszerekre. Valami olyan válságra vagy külső hatásra van gyakran szükség, ami rákényszerít a változásra. Sokszor csak egy hirtelen és elkerülhetetlenül felmerülő igény az, ami rávehet szélesebb köröket olyan fejlesztésekre, amelyeket korábban hosszú időn keresztül halogattak.

Egy másik eshetőség is előfordulhat: lehetséges, hogy egyesek átugorják majd a kódokkal való automatizálás lépését és olyan gépekkel kezdenek dolgozni rögtön, amelyek emberi nyelven kommunikálnak és így szintet ugranak? Ez nem is olyan elképzelhetetlen jelenleg, amikor már itt van a technológia, aminek a használatához nem kell “számítógépnyelvet” (programozást) tanulni, csak az emberi nyelvet kell megfelelően csűrni-csavarni, hogy a kívánt eredményt kapjuk.

De ahogy a fenti cikk is írja, sokrétű és hosszabb folyamat lesz az, amíg az MI elveszik a munkánkat, nem megy egyik napról a másikra. Ha félti valaki a munkahelyét a gépektől, szerintem fontos, hogy ne megrémüljön a chatGPT-től és társaitól és hallani se akarjon róluk, hanem azonnal kezdje el használni, mindenre amire csak eszébe jut és ha sikerül minél jobban kitanulni és kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket, akkor ő lehet az a hatékonyabb munkatárs, akinek biztos nem kell félnie attól, hogy egy gép elveszi a munkáját. Aki lemarad és görcsösen kapaszkodik a manuális favágó feladataihoz, annak szerintem valóban van miért aggódnia hosszabb távon.

És a végére egy jolly joker tipp: tanuld meg ügyesebben használni a chatGPT-t, mint ahogy a főnököd tudja, hogy jobban járjon azzal, ha téged kér meg valamire, mintha a chatGPT-t kérné meg. ;)

 

Zsilinszki Anna, elemző, Clementine