Hitelkockázat kezelés

Termékek »
Hírek »
Termékbemutató szemináriumok »


A Clementine által szervezett rendezvények bemutatják az adatbányászat és az adat tudomány legfrissebb trendjeit, fejlődésük irányát.

Adatbányászati tanfolyamok »
Termékbemutató szemináriumok »
Tematikus workshopok »
Konferenciák »
Statisztikai tanfolyamok »
Hálózatvizualizációs tanfolyamok »
Szöveganalitikai tanfolyamok »

Hitelkockázat kezelés

A bankoknak egyre szigorodó kockázatkezelési szabályoknak kell megfelelniük, és a Basel II-III rendszer minimum tőkekövetelmény számítások jelentős részéhez elengedhetetlen komplex matematikai-statisztikai módszerek használata. Szakértőink több különböző pénzintézetnél támogatták a kockázatkezelési modellek kialakítását és bevezetését, valamint az ott dolgozó szakértők képzését.

Hitelkockázat kezelés

Kiknek szól?

Olyan banki szakértőknek, akiknek a feladatköréhez hozzátartozik a kockázatkezelési modellek készítése, de úgy ítélik meg, hogy nem rendelkeznek elég tapasztalattal.

A kurzus tematikája

 1. Kockázatkezelési alapok, bevezetés az IBM SPSS Modeler használatába
 2. Kockázatkezelési rendszerekben használatos adatok előkészítése, modellezés
 3. Kiértékelés, automatizálás, jogszabályok áttekintése

A tanfolyam során tárgyaljuk a scorecardok két fő típusát:

 • Igénylési score: új hiteligényléskor felmérjük az ügyfélben, ügyletben rejlő kockázatokat, minősítjük az ügyfelet, majd döntünk a kérelem elfogadásáról, illetve annak feltételeiről.
 • Viselkedési score: a futamidő során folyamatosan monitorozzuk az ügyfelek viselkedési szokásait (pl. fizetési késedelem) és meghatározzuk az ügyletek kockázatait. A kockázatokból számítható a várható veszteség, amely meghatározó tényező a céltartalék képzés során.

Áttekintjük az elemzés fő lépéseit:

 • Adatminőség felmérése
 • Hiányzó és kiugró adatok kezelése
 • Adattranszformációk
 • Tesztkörnyezet kialakítás
 • Modellezési technika kiválasztása, modellek építése
 • Modellek összehasonlítása, kiértékelés

Algoritmusok

Bemutatjuk az elemzői gyakorlatban és a szakirodalomban leggyakrabban előforduló modellező algoritmusokat, a banki környezetben széles körben elterjedt regressziós típusú modellektől kezdve a döntési fákon át egészen a neurális hálózatokig.

Értékelés

A kockázatkezelői modellezés talán leginkább specifikus területe a modellek értékelése. A modellek kiértékelésére olyan performancia mutatókat használunk, amelyek nem csak az egyes scorecardok differenciáló képességét mutatják meg, de a különböző scorecardok közötti összehasonlítást is lehetővé teszik. A tanfolyam során megválaszoljuk a következő típusú kérdéseket: Hogyan mérjük a modellek teljesítményét? Hogyan monitorozható a hosszú távú performancia?

Automatizálás

Végezetül kiemelt hangsúlyt fektetünk egy általában méltatlanul elhanyagolt területre: az elkészített megoldásnak a mindennapi üzleti folyamatokba való integrálására és automatizálására, kezdve az adattranszformációktól egészen az automatizált riportolásig és ügyfélbesorolásig.

Jogszabályi követelmények

Mivel a kockázatkezelési típusú adatok köre kifejezetten érzékeny az adatvédelmi elvekre, valamint a pénzintézetek működését, kockázatkezelési rendszereit szigorú előírások szabályozzák, ezért áttekintjük a legfontosabb vonatkozó aktuális jogszabályokat, kormányrendeleteket, MNB ajánlásokat is.

A kurzus végén Ön képes lesz:

 • átlátni a scorecard fejlesztés részfeladatait, azok helyes sorrendjét és funkcióit,
 • megfelelően előkészíteni az adatokat, felmérni és kezelni a hiányzó és extrém értékeket,
 • különböző típusú klasszifikációs modelleket építeni,
 • a modellek futtatását automatizálni, monitorozni,
 • automatizált kockázatkezelési riportokat generálni,
 • a kockázatkezelési folyamatot a törvényi szabályozásnak megfelelően kialakítani,
 • az IBM SPSS Modelert önállóan használni.

Időtartam: 3 nap

Clementine image csík narancs

Fizetési és lemondási feltételek

Fizetési feltételek:
A tanfolyam díját a tanfolyam időpontja előtt 2 naptári nappal átutalással köteles a vevő kiegyenlíteni.

Lemondási feltételek:
A Clementine fenntartja a jogot az előzetesen meghirdetett tanfolyamidőpontok módosításra, illetve az időpont törlésére a tanfolyam előtt 7 naptári nappal. A vevő a részvételét a tanfolyam meghirdetett időpontja előtt legkésőbb 7 naptári nappal mondhatja le. Ellenkező esetben köteles kiegyenlíteni a teljes tanfolyami díjat.

Hitelkockázat - szept

2022-09-21 - 2022-09-23

1115 Budapest, Bartók Béla u. 105-113.

245000 + ÁFA / fő